Drapsroboter. ALAN RADECKI / AP/NTB SCANPIX

Hvorfor sitter «fredslandet Norge» stille i båten?


Drapsroboter som kan identifisere og angripe et mål uten menneskelig inngripen er rett rundt hjørnet. Teknologiselskaper spår en «tredje revolusjon i krigføring» og advarer om risikoen for internasjonal sikkerhet.

Grimstad er journalist i NY TID, og styremedlem i Norges Fredslag.
Email: grimstadlene@gmail.com
Publisert: 2018-05-02

Norges delegasjon var på plass i FNs Våpenkonvensjon i Genève i april. For femte år på rad skulle de diskutere regulering av autonome våpensystemer. På plass var også Norges Fredslag (NFL), som medlem av den internasjonale kampanjen for å stoppe drapsroboter.

Utviklingen av selvstyrt teknologi foregår for fullt – også i det militære. Drapsroboter som kan identifisere og angripe et mål uten menneskelig inngripen er under utvikling. Teknologiselskaper har spådd en «tredje revolusjon i krigføring» og advarer om risikoen for internasjonal sikkerhet. De ser allerede starten på et nytt våpenkappløp, og frykter at teknologien, som enda er teknisk og snever vil kunne oppføre seg på uønskede måter, eller hackes og slippes løs. Dette er skremmende og derfor er vi her.

Pentagon har nylig tilbudt Google en kontrakt på flere milliarder dollar for å utstyre droner med kunstig intelligens.

Ansvar kan ikke delegeres til en maskin. Norges Fredslag ønsker å forby våpensystemer med autonomi i kritiske funksjoner. Å tillate våpensystemer å identifisere og angripe et mål – uten meningsfull menneskelig kontroll – er et klart brudd på humanitærretten. Fortalen er soleklar: Avgjørelsen om hvem som skal leve og dø i krig kan aldri overlates til en maskin, men skal voktes «av humanitære prinsipper og av den offentlige samvittighets krav». Det er oss mennesker. Det er vi som har en «rett til liv» og dermed rett til å utøve selvforsvar i krig. Ansvaret er vårt og kan aldri delegeres til en maskin.

I front hos NFL står Kampanjen for å stoppe drapsroboter, som har frontet et forbud mot drapsroboter siden 2012. Etter 5 år i Våpenkonvensjonen haster det nå å få på plass et internasjonalt lovverk. Teknologien utvikles raskere enn de diplomatiske prosessene og det internasjonale lovverket henger etter. Vi må få på plass en protokoll som forbyr drapsroboter så raskt som mulig.

Det haster. Høyteknologiske militære stater som USA investerer tungt i utviklingen av selvstyrt teknologi. Pentagon har nylig tilbudt Google en kontrakt på flere milliarder dollar for å utstyre droner med kunstig intelligens. I Sør-Korea har våpenprodusenten Hanwha Systems – selskapet som fremdeles produserer klaseammunisjon – forsøkt å starte et samarbeid med universitetet KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) for å utvikle drapsroboter. Både Google-ansatte og …

Abonnement kr 195/kvartal


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)