Bestill høstutgaven her

«Hvorfor leser du så mye?»

Bookstores
Forfatter: Stuart Husband
Forlag: Horst Friedrichs Photographer (Storbritannia)
FOTO: Vi trenger ikke bokhandlere kun for å kjøpe bøker … Fotograf Horst Friedrichs har fotografert steder som er fylt av bøker.

«Hvorfor leser du så mye?» var et spørsmål jeg ofte fikk høre i oppveksten. Spørsmålet ble alltid ledsaget av en undring og nysgjerrighet for makten bøkene hadde over meg. De små bøkene, de store, de oppslåtte og de uåpnede som fortsatt ventet på å føre meg til en lykkelig eller trist slutt, omslagene og lukten, og det å berøre papiret.

En følelse av fellesskap, forestillingen om at et eller annet sted mellom Jakarta eller Tahiti, Kyoto og Santa Fe var det noen som hadde de samme spørsmålene og opplevde samme håp, frykt, kjærlighet og tap. De samme solnedgangene.

Shakespeare Bookstore I Paris

New York, London, Paris, Porto

Boken Bookstores av fotograf Horst Friedrichs og redaktør Stuart Husband tar oss med til noen av verdens mest ekstraordinære steder som er fylt av bøker. Steder som ikke bare selger drømmer, men tvil og begjær. Unike steder rundt om i verden, fra kjente klassikere som Rizzoli bokhandel i New York eller Daunt Books i London, til magiske båter og låver, fra Paris til . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

João Vilela Geraldo
Geraldo er en portugisisk kulturarbeider og kurator.

Du vil kanskje også likeRELATERT

Mest leste

Jeg var helt ute av verden

Essay: Forfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.

Når man i stillhet vil disiplinere forskningen

PRIO: Mange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.

Er Spania en terrorstat?

SPANIA: Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.

Er det noen grunn til å juble over koronavaksinen?

COVID-19: Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?

De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veien

Militært: Vi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?

Hjemlengsel

Bjørneboe: Jens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.

Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokka

Y-BLOKKA: Fem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.

En tilgitt, lutret og salvet korgutt

Tangen: Finansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.

Michael Moores nye film: Kritisk til alternativ energi

MiljøFor mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.

Pandemien vil skape en ny verdensorden

Mike Davis: Ifølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.

Sjamanen og den norske ingeniøren

SAMHOLD: Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.

Hudløs eksponering

Anoreksi: Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.