Hvorfor ikke Sanders?

A Campaign of their Own Regi: Lionel Rupp, Michael David Mitchell. Sveits

Hvorfor vant ikke Bernie Sanders frem i kandidatvalget? Sveitsisk dokumentar avslører forbausende systemsvikt i det amerikanske valgsystemet.

Dieter Wieczorek
Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.

Det er fremdeles vanskelig å forstå hvordan valget av president Trump var mulig. Hvordan kan et sivilisert, velutdannet land som USA ønske å vende tilbake til middelalderen? Hvordan kunne folket velge en leder som bruker et demokratisk system basert på maktfordeling på en slik måte at det får katastrofale følger for planetens fremtid? Hvordan er det mulig for noen som ser på «journalistikk» som en form for manipulasjon og «vitenskapsfolk» som mennesker som skremmer barn med sine skrekkhistorier, å få anledning til å stille som presidentkandidat? Hvem stemte på Trump? Hvordan og hvorfor?

Lionel Rupp og Michael David Mitchell gir deler av et mulig svar i sin ferske dokumentarfilm A Campaign of Their Own. Filmen har akkurat hatt sin verdenspremiere som del av konkurranseprogrammet hos den sveitsiske Vision de Réel-festivalen. Filmskaperne fulgte menn og kvinner som ønsket å vende tilbake til de grunnleggende verdiene i amerikansk ideologi: å bekjempe rasisme, kvinnediskriminering, segregasjon; å forsvare tanke- og talefrihet og sosial rettferdighet; å kreve helt nye måter å fordele velstand på og effektive tiltak for å fjerne den stadig voksende avgrunnen mellom rike og fattige i USA. Og det var én mann som hadde alt dette i sitt program: Bernie Sanders. Campaign følger Sanders’ tilhengere gjennom de avgjørende valgukene.

Bernies tilhengere opplever at de taper alt de har sloss for.

Udemokratisk valgsystem. Et forbausende eksempel på hvor komplisert det amerikanske systemet er, kommer allerede tidlig i filmen, når vi får et innblikk i kravene som blir stilt til uavhengige velgere (velgere som ikke tilhører noe politisk parti). De kan være med på å stemme frem den endelige presidentkandidaten til det demokratiske partiet, men må nærmest kjempe for å få lov til å delta i denne prosessen. Det blir krevd at disse velgerne avgir sin stemme hele seks måneder før det endelige kandidatvalget. Det er regnet ut at om lag 3,2 millioner personer bare i staten New York ble ekskludert som følge av denne bestemmelsen. I tillegg var det ikke tillatt å stemme gjennom posten. Det er partiene selv som bestemmer hvem som kan og ikke kan stemme. Dette er den første sjokkerende avsløringen i Campaign. Et annet svært viktig poeng er at velgerne må betale 27 dollar for å få lov til å delta i valget; på den måten utelukkes den allerede marginaliserte delen av velgermassen.

Kort sagt: Der Obama representerte håp, sto Sanders for klare, konkrete steg mot en sosial revolusjon. Dette var utfordringen, men National Democratic Committee (NDC) spilte et skittent spill og brøt reglene av hensyn til egne interesser, slik WikiLeaks har vist.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.