Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Hvordan skal du «bli hjemme» hvis du ikke har et hjem?

There Is No Outside – Covid 19 Dispatches
Forfatter: Jessie Kindig, Mark Krotov, Marco Roth
Forlag: Verso (Storbritannia)

PANDEMI: Selv under pandemien beholder vi vår status quo; de privilegerte forblir privilegerte, og de andre forblir utenfor samfunnet.

(Maskin-oversatt fra Norsk av Gtranslate (utvidet Google))

Essaysamlingen There Is No Outside består av bidrag fra 19 unge forfattere om karantenetiden under koronapandemien. Samlingens tittel peker på opplevelsen av at det ikke finnes noen verden utenfor, all den tid man er tvunget til å holde seg hjemme. Verden utenfor er redusert til det man klarer å skimte gjennom vinduene, det være seg trær, en murvegg eller naboene.

Selv opplevde jeg at millionbyen Wien ble skremmende å oppholde seg i. Jeg ble engstelig for hverdagslige ting – som å gå ut for å kaste søppelet. Den sjarmerende byen med mennesker som lever tett og intimt i gamle bygårder, ble plutselig et av de farligste stedene jeg kunne oppholde meg på.

Hvor ble det egentlig av de hjemløse?

Wien ble for meg det New York ble for Aaron Timms, som i essayet «Distance Must Be Maintained» skriver: «New York, som mange andre byer, er ofte fremstilt som en kropp: de store parkene som byens lunger, gatene som arteriene, folket som livsblodet.» For første gang kjente jeg en klaustrofobisk følelse i storbyen. Den lille leiligheten min som aldri før kjentes liten, føltes nå som et dukkehus.

Landsbygda ble min redning. Men det er ikke alle som har muligheten til å flytte et annet sted, eller som i det hele tatt har tak over hodet i utgangspunktet. Som Ana Cecilia Alvarez skriver i essayet «Stay at Home»: «Hvordan skal du kunne bli hjemme hvis du ikke har et hjem? Hvis de materielle forholdene som er nødvendige for å beskytte seg selv og andre mot eksponering, er for mange, er truet eller helt utilgjengelige under pandemien?»

- annonse -

Hvordan ble de hjemløse veiledet gjennom denne krisen?

De hjemløse

Hvorfor åpnet ikke de tomme hotellene dørene for de hjemløse i den mest kritiske fasen av pandemien? Hvor ble det egentlig av de hjemløse? Selv under pandemien beholder vi vår status quo, de privilegerte forblir privilegerte, og de andre forblir utenfor samfunnet.

I Norge og andre europeiske land er vi så heldige at vi har økonomisk nødhjelp til alle i samfunnet, men de fleste som var på gata før pandemien, har andre utfordringer som rusmisbruk, et sviktende støtteapparat og dårlig psykisk og fysisk helse. Det er mange årsaker til at de lever på gata.

Hvordan ble de hjemløse veiledet gjennom denne krisen? Alvarez er bekymret for de om lag 60 000 hjemløse i Los Angeles. Men hvor ble det av verdens hjemløse da kafeer, bibliotek og gatekjøkken stengte dørene, steder de er avhengige av for å få tilgang til vann, mat og internett?

De innesperrede

Og hva med dem som sitter i fengsel under pandemien? I «Release Them All» skriver Sarah Resnick om innsatte i New York, om hvor lite informasjon de får om viruset, at de verken får greie på hva smittesymptomene er, hvem eller hvor mange som har blitt smittet, eller hva fengselsledelsen akter å gjøre for å forhindre videre smitte. De innsattes nektes besøk, og som erstatning får de en telefonsamtale, to e-poster og fem brev gratis hver uke. Resnick skriver at noen av de innsatte spøker med at nå føler kanskje folk der ute hvordan det er å være innesperret.

Michael Powers, president for New York State Correctional Officers and Police Benevolent Association (NYSCOPBA), uttaler i en artikkel om at Harvey Weinstein har testet positivt for covid-19: «Det finnes ingen bedre grobunn for viruset enn et lukket miljø, som et fengsel er.» Og det har han helt rett i.

Resnick skriver at guvernøren i New York, Andrew Cuomo, når som helst kan løslate mennesker i risikogruppene. Hvis han vil. «He can release them all», avslutter hun essayet sitt med. Hele verden har sett hvor raskt beslutninger kan bli tatt under pandemien, så hva venter lederne på?

Morias Toaletter.
Foto: Msf, Gutt (Foto: Pixabay)

Flyktningene

Og hva med de om lag 20 000 flyktningene i Moria-leiren i Lesvos, der familier på fem eller seks personer lever på et område på tre kvadratmeter, der 1300 mennesker deler samme vannstasjon?

«Forrige uke hadde vi verken såpe eller penger til å kjøpe såpe», sier en syrisk flyktning i Morialeiren.

Da Theresa Thornhill 23. april spør den syriske flyktningen Rima via WhatsApp om de følger rådene om sosial distansering i leiren, svarer Rima: «Vi kan ikke! Vi må stå i kø i tre eller fire timer for hvert måltid, og du skulle sett hvor tett folk står! Vi vet at vi må vaske hendene, men det tar ti minutter å gå til nærmeste kran, og du må stå i kø en time for å bruke den. Jeg har såpe nå fordi en NGO-ansatt ga den til meg. Men forrige uke hadde vi verken såpe eller penger til å kjøpe såpe.»

Redd Barnas kampanje Evakuer barnefamilier fra Moria nå! som har pågått i Norge siden mars i år, har fortsatt ikke ført til noen synlige resultater. Uten tilgang på medisinsk behandling, rent vann og uten mulighet for isolering kan pandemien føre til en humanitær krise og at flere menneskeliv går tapt.

Som en tysk lege som nylig jobbet i Moria-leiren, uttaler: «Vi har å gjøre med en krise vi sjelden har sett før. Barn begår selvskading, små barn snakker om selvmord. Barna slutter å spise, slutter å snakke. Vi behandler dem på sykehuset, men så må de tilbake dit kom fra, og det gjør dem syke.» Det forteller meg at verdens ledere kun behandler kriser som berører dem direkte som kriser. Det er egoistisk, kynisk og dobbeltmoralsk.

Pinar Ciftci
Ciftci er journalist og skuespiller.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

Siste artikler

Journalistikk / «Stinkjournalistikk» mot varslereProfessor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
Om Assange, tortur og straffNils Melzer, FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff, sier følgende om Assange:
Med ryggrad og etisk kompass intaktVARSLING Vi trenger en mediekultur og et samfunn bygget på etterrettelighet og sannhet. Det har vi ikke i dag.
Gimmick / Theory of the Gimmick (av Sianne Ngai)Sianne Ngai er én af sin generations mest originale marxistiske kulturteoretikere. Men hun synes opsat på at trække æstetikken ned i sølet.
Samlivsbrudd / Les ruptures conjugales en Afrique subsaharienne musulmane (av Alhassane A. Najoum)Det er dyrt å gifte seg i Niger selv om brudeprisen varierer, og ved skilsmisse plikter kvinner å betale brudeprisen tilbake.
Etikk / Hvilke etiske prinsipper ligger bak de første vaksinestikk?Bak myndighetenes vaksineringsstrategi råder et etisk kaos.
Kronikk / Norge på Europa-toppen i nasjonalisme?Vi hører stadig at Norge er verdens beste land, men det er ikke nødvendigvis slik det oppleves for det store flertallet av nordmenn og folk som flytter hit.
Filosofi / Disobey! A Philosophy of Resistance (av Frédéric Gros) Hvorfor, hvor, når og hvor lenge er vi lydige?
Essay / Jeg var helt ute av verdenForfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.
Prio / Når man i stillhet vil disiplinere forskningenMange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.
Spania / Er Spania en terrorstat?Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.
Covid-19 / Vaksinetvang i skyggen av koronakrisen (av Trond Skaftnesmo)Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?
Militært / De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veienVi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?
Bjørneboe / HjemlengselJens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.
Y-blokka / Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokkaFem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.
Tangen / En tilgitt, lutret og salvet korguttFinansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.
Miljø / Planet of The Humans (av Jeff Gibbs)For mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.
Mike davis / Pandemien vil skape en ny verdensordenIfølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.
Samhold / Newtopia (av Audun Amundsen)Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.
Anoreksi / Selvportrett (av Margreth Olin, …)Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.