Hvordan skaffe alkohol i Iran på under 17 minutter


Hva skjer med alkoholvanene i et land der alkohol er totalforbudt? Jeg tror dere kan gjette svaret.

I april møtte jeg en kollega på en av de koseligste lokale kafeene nord i Teheran. Da jeg vendte om på menyen for å velge meg noe varmt å drikke i det kjølige teheranske været, kom servitøren bort til oss og henvendte seg til vennen min: «Hvis du vil ha noe som ikke er på menyen, kan jeg tilby deg det. Vi kan også levere hjem til deg!» Han snakket om alkoholholdige drikker. Hvordan tør han å si det foran meg, her jeg sitter med en tradisjonell islamsk hijab, tenkte jeg. Min venn tok poenget, og ba om telefonnummeret hans i tilfelle han skulle få lyst til å få alkohol levert på døren.

Drikking, salg, og produksjon av alkohol har vært bannlyst i Iran siden den islamske revolusjonen i 1979. I den iranske straffeloven av 2013, artikkel 175, heter det at «enhver person som lager, kjøper, selger, transporterer eller tilbyr rusmidler, vil bli straffet med fengsel inntil 2 år. Hvis man som et resultat av oppmuntring eller lokking fremmer inntak av rusmidler, vil vedkommende regnes for å ha bidratt til inntak, og straffes med opptil 74 piskeslag.»

Som man skjønner – dette er strengt. Og det er ikke lett å få tak i alkohol i Iran, men det går an. Basert på statistikk fra Verdens helseorganisasjon rangeres Iran som nummer 166 på listen over alkoholinntak. Det interessante er at på listen over alkoholmisbruk, rangeres Iran på 19. plass – langt over Russland (30. plass), USA (104. plass) og til og med Saudi-Arabia (184. plass). Lederen for Ira …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte