© Mohammadkhani

Hvordan skaffe alkohol i Iran på under 17 minutter


Hva skjer med alkoholvanene i et land der alkohol er totalforbudt? Jeg tror dere kan gjette svaret. I april møtte jeg en kollega på en av de koseligste lokale kafeene nord i Teheran. Da jeg vendte om på menyen for å velge meg noe varmt å drikke i det kjølige teheranske været, kom servitøren bort […]

Avatar
Email: njmkhani@gmail.com
Publisert: 2016-08-18

Hva skjer med alkoholvanene i et land der alkohol er totalforbudt? Jeg tror dere kan gjette svaret.

I april møtte jeg en kollega på en av de koseligste lokale kafeene nord i Teheran. Da jeg vendte om på menyen for å velge meg noe varmt å drikke i det kjølige teheranske været, kom servitøren bort til oss og henvendte seg til vennen min: «Hvis du vil ha noe som ikke er på menyen, kan jeg tilby deg det. Vi kan også levere hjem til deg!» Han snakket om alkoholholdige drikker. Hvordan tør han å si det foran meg, her jeg sitter med en tradisjonell islamsk hijab, tenkte jeg. Min venn tok poenget, og ba om telefonnummeret hans i tilfelle han skulle få lyst til å få alkohol levert på døren.

Drikking, salg, og produksjon av alkohol har vært bannlyst i Iran siden den islamske revolusjonen i 1979. I den iranske straffeloven av 2013, artikkel 175, heter det at «enhver person som lager, kjøper, selger, transporterer eller tilbyr rusmidler, vil bli straffet med fengsel inntil 2 år. Hvis man som et resultat av oppmuntring eller lokking fremmer inntak av rusmidler, vil vedkommende regnes for å ha bidratt til inntak, og straffes med opptil 74 piskeslag.»

Som man skjønner – dette er strengt. Og det er ikke lett å få tak i alkohol i Iran, men det går an. Basert på statistikk fra Verdens helseorganisasjon rangeres Iran som nummer 166 på listen over alkoholinntak. Det interessante er at på listen over alkoholmisbruk, rangeres Iran på 19. plass – langt over Russland (30. plass), USA (104. plass) og til og med Saudi-Arabia (184. plass). Lederen for Irans nasjonalpoliti Esmail Ahmadi Moghadam kunngjorde i 2011 at det var over 200 000 alkoholikere i Iran. Han la til at 80 millioner liter alkohol smugles inn til Iran årlig. Denne mengden er verdt 730 millioner dollar, og politiet får bare beslaglagt 25 prosent av dette. Teherans trafikkpoliti meddelte i 2013 at halvparten av alkoholtestene gjort på sjåfører i Teheran, var positive.

Det interessante er at på listen over alkoholmisbruk, rangeres Iran på 19. plass – langt over Russland (30. plass), USA (104. plass) og til og med Saudi-Arabia (184. plass).

Hjemmebrent og misbruk. Siden tabuet rundt alkoholinntak har krakelert og dette åpenbart har ført til et sosialt problem, bestemte myndighetene seg i fjor for å gi lisens til den første klinikken for alkoholisme under Senter for avhengighetsforskning ved Teherans universitet. Her tilbys det innleggelse av alkoholikere hver mandag. Blant tjenestene finner man psykologisk og psykiatrisk hjelp, familieterapi og gruppeterapi.

Sosiolog og forsker Hossein Ghazian uttalte i et intervju med persiske BBC at problemet med alkoholinntak i Iran ligger i den manglende tilgjengeligheten. Han mener at iranere misbruker alkohol fordi det er bannlyst, og at myndighetene må fjerne forbudet for å løse problemet. Dette er i grunnleggende strid med det ideologiske synet til den islamske republikken, og kommer aldri til å skje.

Men det er åpenbart at utilgjengeligheten endrer drikkevanene og fører til misbruk fremfor moderat drikking. I tillegg er utenlandske alkoholvarer som smugles inn, svært dyre, så det produseres hjemmelagde, uautoriserte drikkevarer i stort monn. Disse inneholder metanol, som kan ha skadelige virkninger som blindhet og til og med død. I 2013 ble 348 mennesker forgiftet av metanol i byen Rafsanjan, og seks av disse døde. Liknende hendelser har vi mange av i Iran. Helseministerens kontor har varslet om at alkoholen har nådd skolene. Ifølge en undersøkelse gjort av Tarbiat Moallem-universitetet, har nesten 25 prosent av de mannlige studentene og fire prosent av de kvinnelige drukket alkohol. Tallene er trolig langt høyere, for det er mange som ikke ønsker å være åpne om alkoholbruk.

Ustemt sosialt liv. Mangel på skikkelige, sunne fritidsaktiviteter og utfoldelsesrom for de unge, i kombinasjon med en form for kulturell disharmoni, fører til at det er en stor avgrunn mellom generasjonene. Dette er bare noen av grunnene til Irans økende sosiale problemer. Den kulturelle disharmonien bunner dels i de store forskjellene mellom det private liv og det formelle ytre livet i Iran. Det sosiale livet er overvåket av staten, og står i sterk kontrast til livet i den private sfæren. De fleste unge blir kjent med alkohol i familiesfæren, løsrevet fra samfunnsnormer relatert til alkoholinntak. De sosiale, politiske og kulturelle restriksjonene fører til at ungdommen ikke utvikler et sunt forhold til alkohol – de har rett og slett ingen mulighet til opplæring i godt alkoholvett. På den andre siden står informasjonsportene til den globale kulturen vidåpne. I et større perspektiv fungerer moderniseringen, globaliseringen og vestliggjøringen av Iran som deformerte spedbarn. En feilutvikling på fosterstadiet har ført til flere lidelser og funksjonsfeil, som igjen fører til sosiale problemer. Modernisering, globalisering og innflytelse fra Vesten er uunngåelig – men har blitt kontrollert og sensurert av staten, og endt opp som feilfungerende og skadde realiteter. Global kultur ankommer Iran, men forvrenges av kulturens voktere. På den måten går alkoholen under jorden, og påvirker menneskers liv derfra som en farlig og destruktiv kraft.

Abonnement kr 195 kvartal