Hvordan forebygge terror


Oslo Dokumentarkino arrangerte 1. september debatten Terrorbeskyttelse vs. rettssikkerhet i tilknytning til visningen av dokumentaren (T)error (2015). Det er igjen interessant å merke seg hvor lite PST i Norge – og vår justisminister – reflekterer over muligheten for at noen av deres tiltak faktisk kan være kontraproduktive, det vil si at bevæpning og terrorvarsler, fremfor å […]

Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 2015-09-16

Oslo Dokumentarkino arrangerte 1. september debatten Terrorbeskyttelse vs. rettssikkerhet i tilknytning til visningen av dokumentaren (T)error (2015). Det er igjen interessant å merke seg hvor lite PST i Norge – og vår justisminister – reflekterer over muligheten for at noen av deres tiltak faktisk kan være kontraproduktive, det vil si at bevæpning og terrorvarsler, fremfor å virke avvæpnende, heller kan skape polarisering og et hardere klima.
Jeg spør Jon Fitje Hoffmann – fagdirektør for strategisk analyse hos PST – om ikke synlige politivåpen basert på PSTs trusselvurdering, samt PSTs terrorvarsler faktisk kan provosere frem terrorhandlinger. Nettopp hva jeg tidligere spurte selve PST-sjefen og sjefen for Politidirektoratet om på et møte med norske redaktører tidligere i år – der svaret nærmest var en mumling om at «sikkerhet er viktig». Men for Hoffmann – som jo er «hoffets mann» – satt kanskje selvkritikken langt inne. Dog nevnte han, til Litteraturhusets over 120 fremmøtte, at terrorvarselet i fjor sommer muligens kunne fremprovosert den varslede terroren, eller at potensielle terrorister gikk under jorden en stund.
Professor Liv Hausken, medredaktør av boka Fra terror til overvåking (2014), var på møtet temmelig klar på at det å forhindre terror, det er noe forskning viser at man ikke makter. Men man kan håpe på forebyggende tiltak. Til dette kan Ny Tid stemme i, da vi verken ønsker totalitære tilstander med overvåkning eller en politistat med bevæpnede politimenn på hvert gatehjørne.
Mennesker som begår terrorhandlinger, og som ønsker den oppmerksomheten slike aksjoner medfører, er nettopp på jakt etter storsamfunnets lammelse, og angst. Slik blir de hørt – også etter sin død. Om enn negativt, og til tross for at terror i all hovedsak skaper avsky. Men hva gjør ikke mennesker som føler seg fortapt eller i bunnløs fortvilelse etter ha sett sine nærmeste bli slaktet eller sett dem dø av undertrykkelse? Som opplever total avvisning eller neglisjering fra makthavernes side? Eksempelvis palestinere (se sak side 1 og 3), tsjetsjenere og ISIS-krigere.
Når innsatsen fra Vesten overfor urolige områder er nærmest 95 prosent militær og fem prosent humanitær, sier resultatet seg selv. (Her har Norge omtrent 50/50 prosent fordeling.) Tror man virkelig at å forhindre terror med stadig mer våpenbruk, flere murer og piggtrådgjerder, og innesperring av enhver …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement kr 195/kvartal

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)