Hvor mye kan et kamera se?


Spillereglene for hva vi kan se med et kamera er i ferd med å forandre seg. Datamaskiner vil snart kunne tolke bilder uten menneskelig hjelp.

Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.
Email: tori.aarseth@gmail.com
Publisert: 2015-11-11

Nysgjerrige tilskuere stimler sammen rundt et utstillingsbord i Oslo Militære Samfunds lille festsal. På bordet står en detaljert modell av Holmenkollbakken og en skjerm med 3D-fremstilling av hoppbakken og området rundt, som de nysgjerrige kan navigere rundt i som et dataspill. Modellen og fremstillingen av Holmenkollbakken i 3D er utelukkende basert på en serie med bilder i 2D. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har samlet teknologene og de potensielle brukerne i Forsvaret for å diskutere hva den nyeste kamera- og bildeprosesseringsteknologien kan brukes til.
«Dette er et felt som delvis handler om å ta bildet, som går på fysikk, hardware og optikk, og delvis om hvordan vi prosesserer bildene i datamaskiner,» forklarer Torbjørn Skauli, forsker ved FFI, til Ny Tid. På kamerafronten er det spesielt utviklingen i hva kameraet kan se, som er interessant. «De vanlige kameraene som vi bruker mest, er de som tar opp synlig lys,» sier Skauli. «Det er en velutviklet teknologi som også er billig, og vi får veldig høy oppløsning, mange piksler og veldig god følsomhet, som blant annet i militærsammenheng gjør det lettere å ta bilder om natten.»
Slike kameraer kan likevel bare se lys ut til omtrent én mikrometer, altså bare en liten del av lysets spektrum, ifølge Skauli.
Såkalt hyperspektrale kameraer, som produseres i Norge, kan fange langt mer informasjon. «Det menneskelige øyet har bare tre primærfarger, mens et hyperspektralt kamera kan ha hundre eller mer,» forklarer Skauli. «På den måten forandrer spillereglene seg for hva vi kan se med et kamera rent fysisk. Slik kan vi vite mye mer om hva slags materiale det er vi ser. Det er en kraftfull teknikk for å kartlegge landskaper i militærsammenheng, og for å skille mellom ting som ser like ut for øyet – for eksempel å skille kamuflerte ting fra naturen,» sier han. Hyperspektrale kameraer brukes også i sortering av avfall, i medisinsk avbildning, og i romsonden som tok bildene som nylig viste spor av flytende vann på Mars.

Panelet på FFIs forum diskuterer bruksområder for den nye kamerateknologien. Fra venstre: Trym Haavardsholm og Torbjørn Skauli, forskere på FFI, Major Ola Petter Odden, Hærens Combat Lab, og Major Øyvind Berg, Brigade Nord. Panelet på FFIs forum …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal