Er globalisering et onde som nå bør bekjempes? Nei, det er mer nyansert. Vi som har en internasjonal orientering ser med frykt på hvordan internasjonalt samarbeid nå svekkes med pandemien.

Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 2020-06-01

Lederen i The Economist «Goodbye globalisation» (16.5.) antydet nettopp at en mer selvrådende nasjonalisme verken blir økonomisk bedre eller tryggere. Og som Agamben minner om: Med de nasjonale nedstengningene er livets innhold og relasjoner vel som viktig som bare ren overlevelse – hva den italienske filosofen kaller rent biologisk liv.

Først må det sies at det viktigste har vært å spare liv – med de tiltak som er gjort for å hindre smittespredning. Men konsekvensene av nedstengning av nasjonene er samtidig enorme. Isolasjonisme er heller ikke nytt, noe USA har vist de siste årene. Og med den tollbelagte handelskrigen med Kina er globaliseringen på vei ned. En «slowbalisation» vises der internasjonal vareutveksling faller med rundt 30 prosent. Når tall skal nevnes, beregnes i år en nedgang i brutto nasjonalprodukt på 10–15 prosent i flere vestlige land på grunn av koronakrisen. Dette er rundt …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal