Bestill høstutgaven her

Hvor forsvinner alle helsepengene?

Lege Tore Næss er kritisk til helsepolitikernes økonomiske prioriteringer og spør hvor alle de bevilgede pengene egentlig tar veien.

Helsevesenets budsjetter øker hvert år, og har gjort det lenge. Faktisk er statens helseutgifter per innbygger per år, som for 2018 ligger på 64 821 kroner, nær doblet siden 2002, da summen var 32 985 kroner. Hva skyldes dette? Har vi som befolkning blitt så mye sykere at det kreves en dobling av ressurser i helsevesenet? Som regel hevdes jo det motsatte, at befolkningen aldri har vært friskere. Det påpekes ofte at folk stadig lever lenger, og at dette medfører en større andel gamle og syke som trenger mye medisinsk behandling. Men kan dette forklare en dobling i utgifter på 16 år? Paradoksalt nok får vi dessuten, til tross for disse massive økningene i budsjettene, stadige tilbakemeldinger fra helsearbeidere på alle nivåer om økt arbeidspress og krav til effektivisering. Hva er det som egentlig foregår?

Farlig utviklig

Uten at jeg har noen statistikk som kan underbygge mine antakelser, sitter jeg som helsearbeider med en følelse av at vi bruker for mye tid og ressurser på pasienter som strengt tatt ikke har så stort . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

torekierulfnaess@hotmail.com
Næss er lege og filosof. Fast kommentator i Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte