Hvite niggere

[slavehandel] Det er politisk ukorrekt å påpeke at også den arabiske verden drev med slavehandel, skrev Weekendavisen nylig, i en anmeldelse av Marc Ferros (red.) Kolonialismens sorte bog: 500 års forbrydelse. Boka handler om et halvt millenniums slavedrift, initiert og praktisert av briter, hollendere, franskmenn og andre vestkantfolk. Likevel gjorde han det, anmelderen Fredrik Stjernfelt: […]

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[slavehandel] Det er politisk ukorrekt å påpeke at også den arabiske verden drev med slavehandel, skrev Weekendavisen nylig, i en anmeldelse av Marc Ferros (red.) Kolonialismens sorte bog: 500 års forbrydelse. Boka handler om et halvt millenniums slavedrift, initiert og praktisert av briter, hollendere, franskmenn og andre vestkantfolk. Likevel gjorde han det, anmelderen Fredrik Stjernfelt: Han etterlyste muslimene i oversiktsverket over kolonialismens utallige fornedringer, massedrap og deportasjoner. Modig gjort, skal vi antakelig synes. Danmark er landet som taler Mekka midt imot. Skarpe hodelykter skal skremme spøkelsene ut av muslimene. Men Stjernfelt har et poeng – under visse forutsetninger. I visse kontekster.

Danmark er landet som taler Mekka midt imot.

«Oppholdet mitt i Alger er det beste som har hendt meg, tenkte jeg,» skriver Erik Bakken Olafsen i en av fjorårets mest oppsiktsvekkende debuter. Koranoid handler blant annet om en norsk skipslege som på 1700-tallet blir tatt til fange og velger å konvertere til islam. Kapitlet munner ut i alt annet enn realisme og moralen er utydelig, men for tusenvis av norske og danske sjømenn var «barbariet» i Nord-Afrika virkelig nok. Noen forble slaver, noen ble frikjøpt og atter andre valgte å konvertere – enten av pragmatiske hensyn, fordi de ble frigitt, eller fordi de oppfattet de muslimske landene som langt mer tolerante enn pietistiske «hjemme». Dette er det ikke politisk ukorrekt å påpeke, så fremt man også nevner at Danmark-Norge er på syvende plass over verdens fremste slavenasjoner.

Kolonialismens sorte bog kaster også ut tall: Mellom 1500-tallet og 1800-tallet ble 18 millioner slaver fraktet vekk av europeerne, men forfatterne regner med at rundt like mange ble solgt av arabiske slavedrivere fra 1000-tallet til 1900-tallet. Ergo er begge sider like ille, ifølge Weekendavisen. Det er uriktig. Ikke bare kolonialiserte vesterlandene sine inntektskilder i koloniene og var langt mer systematiske og brutale, det lå også et fargesyn til grunn for slavedriften som den arabiske manglet. Der britenes lorder mente mørkhuda mennesker var mindre verdt, mente sultanen i Istanbul det samme om kristne. Det første er det umulig å gjøre noe med, innrømmer selv Michael Jackson. Det andre er en viljesak.

Men det gir lite mening å lobotomere hoder med tall. Poenget er at det knapt skrives en artikkel i Weekendavisen for tiden som ikke forsøker å overgå den forrige i politisk ukorrekthet. Det er et sykdomstegn. Portrettene av profet Mohammed ville heller ikke vekket oppsikt, hadde det ikke vært for at landet var Danmark, avisa var Jyllandsposten og hensikten var å provosere. Bare søk på internett. Mohammed kan også være riktig så pen.

Stjernfelt er ingen øy. Han skriver ikke sin artikkel i et tomrom.

Kommunismens sorte bog, forløperen, handlet om kommunismens ugjerninger, ikke amerikanske presidenters seksualliv. Vår skyld er «vår» skyld, så lenge klimaet er som det er. Så kan vi lengte dit hen at verden slutter å dele seg opp i kommunisme versus kapitalisme, Vesten mot islam og slem spiser snill. Da blir vår felles skyld fordoblet, riktignok. Men vår samvittighet blir så ren at selv Gud og Allah vil slite med å se forskjell på oss. n

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here