Hvilket Frp-land?


Norske journalister beskriver stadig Groruddalen i Oslo som «Frp-land», selv om drabantbyene har bunnsolid sosialistisk flertall.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2005-09-04

«Dette er jo Frp-land», sa Fremskrittspartiets Per Jan Langerud til Morgenbladet 26. august, uten å møte innsigelser fra journalisten. Avisa hadde tatt turen til Tveita, en av de største drabantbyene i Groruddalen, for å følge Carl I. Hagen i valgkampen. Tidligere samme uke hadde jeg snakket med en journalist i Aftenposten. Han skulle også dekke valgkampen i Groruddalen, og hadde på samme vis fått det for seg at drabantbyene i Oslo ytre øst var «Frp-land». Han virket oppriktig overrasket da jeg forklarte at dersom Groruddalen hadde vært en selvstyrt kommune, ville den vært fullstendig dominert av Arbeiderpartiet og SV.

Jo da, Frp står sterkt i Groruddalen. Hele 22,9 prosent av Tveita-boerne ga Frp sin stemme ved kommunevalget i 2003, mot 16,5 prosent av Oslo-velgerne totalt. Men er det altså disse 6,4 prosentpoengene som gjør Tveita blir «Frp-land»? 50,1 prosent av stemmene på Tveita gikk faktisk til SV og Arbeiderpartiet. Ikke så langt unna «det røde fylket» Hedmark, der Ap og SV fikk 52,9 prosents oppslutning samme valg. I hele Groruddalen var Årvoll og Høybråten de eneste av de 24 valgkretsene uten sosialistisk flertall i 2003. Hvorfor skriver ingen aviser om dette, men fortsetter å dunke inn myten om drabantbyene som Frp-land? Morgenbladet skriver for eksempel følgende om Frps nedslagsfelt: «I dag er nedslagsfeltet utvida, både geografisk og sosialt – til gamalt arbeiderpartiland i Groruddalen og Nord-Noreg.» Gammelt arbeiderpartiland? Ap er fortsatt soleklart størst over hele Groruddalen – med godt over famøse 36,9 prosent både på Bjerke, Lindeberg, Romsås og Veitvet. Så hvorfor omtaler ingen drabantbyene i Groruddalen som «Ap-land»?

Mine harde fakta er henta fra Groruddalen, men jeg vil tro situasjonen er noenlunde lik i drabantbyer som Holmlia og Østensjøbyen i Oslo, Flatåsen, Stubban og Risvollan i Trondheim og Loddefjord, Fyllingsdalen og Flaktveit i Bergen. Drabantbyene ble opprinnelig bygd ut som arbeiderklassens paradis etter andre verdenskrig, men står i dag igjen glemt og oversett av både kommune- og stortingspolitikere.

I Groruddalen bor det over 120 000 mennesker. Det er flere innbyggere enn i Stavanger og i hele Sogn og Fjordane fylke, men på Stortinget har ingen groruddøl satt sin fot i løpet av de siste åtte årene. Groruddalens skjebne på Stortingets oslobenk er i hendene på politikere som Inge Lønning fra Bergen, Lars Rise fra Hamar og Heidi …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal