Bestill høstutgaven her

Hverdagens utopier

An american utopia
Politisk motstand finnes i eksisterende institusjoner og i hverdagen, mener Frederick Jameson. 

Noe av det som blir interessant å se nå i tiden fremover, er på hvilken måten demokratene – og enda mer venstresiden – mobiliserer mot høyrepopulismens løgner og hatpropaganda. Vi ser det allerede i det New York-baserte magasinet N+1, som i siste nummer fyller spaltemeterne med den ene lange refleksjonen etter den andre, men også The New Yorker, The Atlantic og The Nation vris i retning venstre etter at den politiske og etiske forråtnelsen nådde sitt modne stadium i The Grand Old Party.

Det var også en slik mobilisering Slavoj Zizek satte alle kort på da han tidligere i høst deklamerte at han ville gitt sin støtte til Trump, dersom han hadde vært amerikaner. Grunnen til dét var selvsagt ikke at den slovenske filosofen hadde så sans for Trumps raljeringer, men fordi utnevnelsen av et så usympatisk, narsissistisk kjendisvesen til president ville kunne «få ting til å skje» i det oligarkiske partisystemet som har kuppet politikken i USA. Zizek er nok vel optimistisk – og i overkant populistisk selv, når han lefler med fienden på denne måten – men sikkert er det i hvert fall at om ikke folk kommer på banen med andre ideer enn dem Trump & Co forfekter, er den amerikanske drømmen på svært vikende front.

En del av mobiliseringen vil også bestå av å gå tilbake til klassikerne: Keynes, Smith, Marx – men også sistnevntes etterkommere: Antonio Gramsci, Frankfurterskolens profesjonelle grublere og Frederick Jameson.

Fersk klassiker. Jamesons essay An American Utopia er en fin begynnelse i mobiliseringsarbeidet. Det er ferskt – teksten var opprinnelig en forelesning Jameson holdt i 2014 – og det er en av de mest sentrale, nålevende postmarxistene i dag som står bak den, med et teoretisk fraspark som skiller lag med den akademiske snirkelgangen (selv om teksten ikke akkurat . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Kjetil Røed
Frilansskribent.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte