Bestill høstutgaven her

Hverdagen med de døde

City of the Dead (Ciudad de los muertos)
Regissør: Miguel Eek
( Spania)

DØDEN: Arbeidet med å pusle om de døde på kirkegården handler mest om å håndtere de levende

City of the Dead viser hverdagen på kirkegården Cementerio de Palma, som ligger i Palma de Mallorca. Vi følger livet der gjennom et helt år. Det høres kanskje ikke festlig ut, men filmen er en observerende dokumentar med både humor og dybde som byr på mer enn hva vaskeseddelen lover.

Vi får et innblikk i de mange arbeidsoppgavene til medarbeiderne i begravelsesbyrået og på kirkegården, og samhandlingene med de pårørende som kommer for å begrave sine nærmeste, besøke sine kjære eller ta et siste farvel. City of the Dead er en varm film som stikker hull på enkelte fordommer og frykt som vedrører det aller siste stoppestedet i et menneskes liv: kirkegården.

Å være menneske

Kameraet fanger – både nyansert og med innlevelse – hva det innebærer å jobbe dag ut og dag inn tett på det faktum de fleste av oss nødig vil tenke på: erkjennelsen av at vi alle skal dø.

I møtet med José (salgsagenten fra begravelsesbyrået), begravelsesagentene David og Sergio, gartnerne Jaume og Mohammed, José Luis fra krematoriet, vakten Gabi og vaskehjelpen Manuela innser vi at virkeligheten og døden er overraskende lite skremmende og en naturlig del av det å være menneske.

Noen ganger er dagene fylt med dramatikk, ofte er det humoristiske episoder, og daglige rutiner og interaksjoner foregår gjerne med eller rundt de avdøde. Det å observere de ulike medarbeidernes vanlige gjøremål gjør at vi innser hvor nødvendig, uunngåelig og meningsfylt arbeidet deres faktisk er.

Det handler egentlig mest om å håndtere de levende, mennesker i sine mest sårbare øyeblikk, der maskene faller og det eneste som er igjen, er kjærlighet og Sorg.

Å jobbe med de avdøde er et teamarbeid.
. . .

Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

11. SEPTEMBER:

Do the right thing


Spike Lee: NYC EPICENTERS 911->2021½
Spike Lees dokumentarserie som nå går på HBONordic, er en omfattende skildring av New York – ispedd minner, historier og innsikt fra øyenvitner til byens største terroraksjon.
DOKUMENTARFILM:

20 år etter 11. september


Dylan Avery: SEVEN
Et forskningsteam i Alaska har via forskning og nye datasimulerte modeller konkludert med at NIST-rapporten om 11. september har tatt feil. Noe for NRK?
ØKOFILM:

Sorg er det vi føler – når et tap er et faktum (se filmen her)


Andrea Culková: Žal Žen (Grief / Sorg)
Extinction Rebellion er en protestbevegelse i rask vekst. De går inn for å omforme kjærligheten til naturen og raseriet over politikernes passivitet til kollektiv handling. Men hva med sorgens politiske potensial?
CANNES:

Videreføring snarere enn reprise


Joachim Trier: Verdens verste menneske
Med Verdens verste menneske har Joachim Trier meget mulig laget sin hittil beste film. Og det er mer enn bare hovedstaden som knytter den til Reprise og Oslo, 31. august.
22. JULI:

Traumeberetningen


Aslaug Holm, Sigve Endresen: Generasjon Utøya
Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.
22. JULI:

Et undersøkende nåtidsbilde av 22. juli


Tommy Gulliksen: Arven etter 22. juli
Tommy Gulliksens andre dokumentar om 22. juli viser en sårbarhet som er både reflekterende, undrende og oppriktig ærlig.
Bianca-Olivia Nita
Nita er freelance journalist og kritiker for Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte