Hvem skyter statsministre?

Hatet mot Olof Palme var intenst i flere leire da han ble drept i 1986, og teoriene rundt hvem som ville fjerne ham er mange.  

ola@prio.no
Tunander er professor emeritus fra PRIO.

Vitnene som så drapet på statsminister Olof Palme den 28. februar 1986, sa at drapsmannen var kledd i en lang, mørk frakk, at han beveget seg rolig, og at han forsvant umiddelbart. Ifølge obduksjonsrapporten ble Palme skutt med presisjon på 20 centimeters avstand, med spesialammunisjon som kan trenge gjennom skuddsikre vester. Det hele fremsto som profesjonelt utført. Etter min artikkel i forrige utgave av Ny Tid («Var drapet på Palme et regelrett statskupp?»), har jeg fått en del spørsmål. I artikkelen skrev jeg at det er mange som fortsatt mener at det må ha vært den småkriminelle junkien Christer Pettersson, en «ensom skrulling» i blå boblejakke, som skjøt statsminister Olof Palme. Men de vitnene som så drapsmannen idet han skjøt, beskrev en helt annen type i en helt annen bekledning. Jeg vil dykke videre ned i saken ved å gå nærmere inn på aktører, hendelser og koblinger som var en realitet i tiden rundt drapet.

oliverNKurdersporet. Rett etter drapet ble daværende sjef for Stockholmspolitiet Hans Holmér utpekt som etterforskningsleder. Etter bare et år måtte han gå av. Han hadde tidlig i etterforskningen innsnevret perspektivet og rettet søkelys mot en gruppe kurdere – men dette førte ikke til noenting. Han la alle andre spor på hylla. Hans venn Ebbe Carlsson adopterte Holmérs interesse for kurdere i en egen, parallell etterforskning. Carlsson kjøpte inn illegalt avlyttingsutstyr ved hjelp av Stockholmpolitiets våpenekspert Carl-Gustaf Östling, som også var en kjent nazisympatisør.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL