Hvem skyter statsministre?


Hatet mot Olof Palme var intenst i flere leire da han ble drept i 1986, og teoriene rundt hvem som ville fjerne ham er mange.  

Tunander er professor emeritus fra PRIO.
Email: ola@prio.no
Publisert: 2016-05-12

Vitnene som så drapet på statsminister Olof Palme den 28. februar 1986, sa at drapsmannen var kledd i en lang, mørk frakk, at han beveget seg rolig, og at han forsvant umiddelbart. Ifølge obduksjonsrapporten ble Palme skutt med presisjon på 20 centimeters avstand, med spesialammunisjon som kan trenge gjennom skuddsikre vester. Det hele fremsto som profesjonelt utført. Etter min artikkel i forrige utgave av Ny Tid («Var drapet på Palme et regelrett statskupp?»), har jeg fått en del spørsmål. I artikkelen skrev jeg at det er mange som fortsatt mener at det må ha vært den småkriminelle junkien Christer Pettersson, en «ensom skrulling» i blå boblejakke, som skjøt statsminister Olof Palme. Men de vitnene som så drapsmannen idet han skjøt, beskrev en helt annen type i en helt annen bekledning. Jeg vil dykke videre ned i saken ved å gå nærmere inn på aktører, hendelser og koblinger som var en realitet i tiden rundt drapet.

oliverNKurdersporet. Rett etter drapet ble daværende sjef for Stockholmspolitiet Hans Holmér utpekt som etterforskningsleder. Etter bare et år måtte han gå av. Han hadde tidlig i etterforskningen innsnevret perspektivet og rettet søkelys mot en gruppe kurdere – men dette førte ikke til noenting. Han la alle andre spor på hylla. Hans venn Ebbe Carlsson adopterte Holmérs interesse for kurdere i en egen, parallell etterforskning. Carlsson kjøpte inn illegalt avlyttingsutstyr ved hjelp av Stockholmpolitiets våpenekspert Carl-Gustaf Östling, som også var en kjent nazisympatisør.

Mente Palme var forræder. I dokumentarprogrammet Dokument Inifrån som ble sendt på svensk tv i 1999, forteller kommandør Cay Holmberg, tidligere sjef for den svenske militærskolen Berga Örlogsskolor, at en av hans underordnede, kommandørkaptein Hans von Hofsten, hadde deltatt i møter med politioffiserer i 1985 der de diskuterte hvordan man kunne fjerne statsminister Olof Palme. Man hadde imidlertid ikke diskutert «noen spesifikk metode for å drepe ham», kunne Cay Holmberg fortelle i programmet.

Olof Palme og hans statssekretær Ulf Larsson ble i tiden før drapet orientert om at det ble gjort nazisthilsen på disse møtene da de fant sted i Gamla Stan. En av deltakerne på møtene var den nevnte våpeneksperten Carl-Gustaf Östling. Han omtalte ofte statsministeren som …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal