Hvem skal eie fortellingene?


MAKT: Whose Story Is This? oppfordrer hver enkelt av oss til å forandre verden ved å endre hvilken historie vi velger å fortelle, og hvem den skal tilhøre.

Ciftci er journalist og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 2019-11-11
        Whose Story Is This?
Forfatter: Rebecca Solnit
Granta Books, Storbritannia

Den politiske essaysamlingen Whose Story Is This? av Rebecca Solnit er en oppsummering av det siste feministiske kampåret i lys av fortiden og framtiden med et avsluttende brev adressert til «The March 15, 2019, Climate Strikers». Blant de markante kvinnene i boken nevner Solnit forfatteren Rebecca Traisters Good and Mad, forfatteren Tara Westover med den selvbiografiske boken Educated, metoo-aktivisten og skuespilleren Rose McGowan, politikeren Alexandria Ocasio-Cortez og klimaaktivisten Greta Thunberg.

Boken er blitt til i etterdønningene av metoo, der kvinners historier ble hørt og fikk konsekvenser for de involverte. I lys av metoo ønsker Solnit at vi kommer til bunns i hvis historier og kamper vi forteller og kjemper for når det kommer til temaer som abort, rasisme, klimaforandringer, sinne, vold og hvit makt.

Mens jeg leser, tenker jeg tilbake på hennes Call Them By Their True Names fra 2018, der hun skriver at vi kan forandre verden ved å forandre historien og språket vi beskriver den med – ved nettopp å «call them by their true names». I den nye boken hevder Solnit at for å forandre hvem som forteller historien og hvem som bestemmer, må vi først forandre hvis historie vi velger å fortelle – derav tittelen Whose Story Is This?.

Hvite menn

Solnit skriver at menns sinne er et offentlig sikkerhetsspørsmål – enten det er vold i hjemmet eller masseskytinger. Nylig ble Norge utsatt for det siste. Under eid-feiringen 10. august i år bestemte en 21 år gammel norsk høyreekstrem terrorist seg for å skyte løs i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum, inspirert av Christ-church- og El Paso-
terroristene. Før angrepet drepte han sin 17 år gamle stesøster, som var adoptert fra Kina.

Dette er historien om terror, hvit makt og rasisme. Under avhør kom det fram at «han ønsket å skremme norske muslimer». Takket være de to heltene Muhammad Rafiq (65), som holdt ham nede og Muhammad Iqbal (75), som slo ham i hodet, mislyktes han i sitt forsøk på å drepe noen av de tilstedeværende i moskeen.

Abonnement halvår kr 450

Det legges sjelden vekt på det faktum at det bare er menn i
høyreekstreme bevegelser.

Terroren i Norge, New Zealand og El Paso er ikke historien til – eller om – …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


       

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)