Hvem skal eie fortellingene?

Whose Story Is This?
Forfatter: Rebecca Solnit
Forlag: Granta Books (Storbritannia)
MAKT / Whose Story Is This? oppfordrer hver enkelt av oss til å forandre verden ved å endre hvilken historie vi velger å fortelle, og hvem den skal tilhøre.

Den politiske essaysamlingen Whose Story Is This? av Rebecca Solnit er en oppsummering av det siste feministiske kampåret i lys av fortiden og framtiden med et avsluttende brev adressert til «The March 15, 2019, Climate Strikers». Blant de markante kvinnene i boken nevner Solnit forfatteren Rebecca Traisters Good and Mad, forfatteren Tara Westover med den selvbiografiske boken Educated, metoo-aktivisten og skuespilleren Rose McGowan, politikeren Alexandria Ocasio-Cortez og klimaaktivisten Greta Thunberg.

Boken er blitt til i etterdønningene av metoo, der kvinners historier ble hørt og fikk konsekvenser for de involverte. I lys av metoo ønsker Solnit at vi kommer til bunns i hvis historier og kamper vi forteller og kjemper for når det kommer til temaer som abort, rasisme, klimaforandringer, sinne, vold og hvit makt.

Mens jeg leser, tenker jeg tilbake på hennes Call Them By Their True Names fra 2018, der hun skriver at vi kan forandre verden ved å forandre historien og språket vi beskriver den med – ved nettopp å «call them by their true names». I den nye boken hevder Solnit at for å forandre hvem som forteller historien og hvem som bestemmer, må vi først forandre hvis historie vi velger å fortelle – derav tittelen Whose Story Is This?.

Hvite menn

Solnit skriver at menns sinne er et offentlig sikkerhetsspørsmål – enten det er vold i hjemmet eller masseskytinger. Nylig ble Norge utsatt for det siste. Under . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Abonnement kr 195 kvartal