Hvem er 5G-revolusjonen for?


5G: Til høsten blir Trondheim Norges første 5G-by. 5G skal legge grunnlaget for en teknologisk revolusjon. Reklamen til folket er blant annet raskere nett, smarte byer og tingenes internett. Men blir livet bedre?

Når mektige krefter står bak, er det nødvendig å stille spørsmål. Konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke, gir oss deler av svaret på hvem 5G er for: «Tidlig lansering av og eksperimentering med 5G er viktig for norsk industriutvikling og konkurransekraft.»
Samtidig advarer stadig flere uavhengige forskere om helsefaren ved stråling fra trådløs kommunikasjonsteknologi. «EMF-scientist appeal» er nå underskrevet av 247 forskere med spesialkompetanse på feltet. Blir sikkerhet og helse satt til side om motivasjonen er stor nok? Historisk er ikke det noe nytt fenomen.

En rapport fra WHO (World Health Organisation) i 2000 avdekket hvordan tobakksindustrien i sin tid brukte tung lobbyvirksomhet for å påvirke WHOs holdning til røyking og sådde tvil om helsefarene generelt i befolkningen. Manipuleringen var sofistikert og foregikk stort sett i det skjulte. Vitenskapelige eksperter med usynlige bånd til industrien var en viktig del av strategien. Hvordan kunne de lykkes? Tobakksindustrien hadde nettverk og penger, og det lønnet seg. Hvem har nettverk og penger i dag, om ikke teknologibransjen? I tillegg har de globale visjoner: et robotisert samfunn av AI (Artificial Intelligence), IoT (Internet of Things) og SMART-produkter som skal revolusjonere våre liv. Alt avhengig av et tettvevd globalt trådløst nettverk.
Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.
- Advertisement -
- Advertisement -
annainga@kolabnow.com
Haugtrø er kulturskolelærer og frilans-skribent.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte