Hvem eier Oslo?

Transparency International vil kartlegge hvem som eier Oslo og vurdere i hvilken grad eierne kommer med korrupt bagasje. 

Gro Skaaren-Fystro
Skaaren-Fystro er spesialrådgiver i Transparency International Norge.
Email: skaaren@transparency.no
Publisert: 02.08.2018

Eiendomsmarkedet er kjent for å være en korrupsjonsutsatt bransje som blant annet kan benyttes til hvitvasking. Store penger i omløp på kort tid – kombinert med bruk av stråmenn og kompliserte selskapsstrukturer – kan tilrettelegge for å skjule kriminelt utbytte. Bevisstheten om disse utfordringene ser ut til å være økende i bransjen, selv antallet hvitvaskingsmeldinger til Økokrim har økt kraftig på kort tid. 

Høye boligpriser presser folket ut

Rapporten «Faulty towers – Understanding the impact of overseas corruption on the London property market» fra Transparency International UK, ble nylig presentert på Antikorrupsjonskonferansen i Oslo. Den viser hvordan eiendomsmarkedet i London har blitt overstrømmet av korrupt kapital og bidratt til en prisstigning som gjør at nesten ingen lenger har råd til å bo i byen. I et utvalg på 14 større utbyggingsprosjekter til en verdi av 1,6 milliarder pund, har fire av ti enheter blitt solgt til investorer fra svært korrupsjonsutsatte land eller anonyme selskaper. Mindre enn en fjerdedel av eiendommene har blitt kjøpt av folk som bor i Storbritannia. Prisene har økt dobbelt så raskt som lønningene til folk flest, og mange har blitt hjemløse eller «sofa surfers». Samtidig står tusenvis av eiendommer tomme.

Mindre enn en fjerdedel av eiendommene i London har blitt kjøpt av folk som bor i Storbritannia.

Rapporten viser til det samme problemet i Melbourne, Vancouver og New York, og det er nærliggende og se nærmere på hvor relevant denne problemstillingen er for Oslo. 


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.