Hvem eier landet?

I de siste spaltene har jeg skrevet en del om egne erfaringer. Det er tid for å løfte frem arbeidet til noen andre. I dag skal det handle om kolleger i Kommunal Rapport og Teknisk Ukeblad.
Tarjei
Email: tarjei@leer-salvesen.no
Publisert: 15.09.2016

Spørsmålet er hvem som egentlig eier alle firmaene i Norge. Til en viss grad har det vært åpenhet om dette temaet i lang tid. De største aksjonærene ved et årsskifte blir publisert i regnskapene til bedriftene. For mer detaljerte lister har man kunnet kjøpe en utskrift av aksjonærboken hos det enkelte firma.

Skal du gjøre en grundigere sammenstilling, holder dessverre ikke disse verktøyene. Hva om den du leter etter eier små aksjeposter i mange firmaer i samme bransje? Det blir fort en «nåla i høystakken»-problemstilling. Du trenger en svært god metalldetektor for å finne den.

Etter at landets finansjournalister hadde holdt på i flere tiår med enkeltstående aksjonærbokutskrifter, satt en ung reporter i Kommunal Rapport og funderte på et problem. Han jobbet med en oversikt over firmaene som leverer varer og tjenester til kommunene, og han ville vite om det var koblinger mellom offentlig ansatte og firmaene som leverer til de samme offentlige institusjonene. Spørsmålet hans gjaldt altså 420 kommuner, mange tusen firmaer og mange titalls tusen personer. Er det mulig å undersøke noe slikt?

Ja, mente Vegard Venli, som reporteren heter. Han er en erfaren bruker av offentleglova, og i tillegg mer enn gjennomsnittlig datainteressert. Han ba om innsyn i hele databasen over norske aksjonærer, som skattemyndighetene sitter på. Basen kalles rett og slett Aksjonærregisteret. Ingen journalister hadde noensinne fått se denne databasen.

Det som skjedde, er verdt en egen liten bok, og kan ikke gjentas i detalj her. Men et par stikkord hører med. Først nektet myndighetene. Venli klaget, og vant gjennom. Da foreslo finansministeren å endre loven, så innsyn likevel kunne nektes. Den kampen tapte hun. Etter to og et halvt år ble innsyn endelig gitt.

Hva gjorde så Kommunal Rapports journalist med databasen? Han ga den bort! Jo, selvsagt laget han også den journalistikken han hadde planlagt så lenge. Men han delte datasettet åpent. Det var raust og kollegialt gjort. Dagbladet laget en mengde enkeltsaker. Og etter hvert kom også Teknisk Ukeblad på banen.

Finansministeren foreslo å endre loven, så innsyn likevel kunne nektes. Den kampen tapte hun.

Teknisk Ukeblad brukte databasen til å koble datasett. De koblet en liste over byggeledere og prosjektledere i Statens Vegvesen med aksjonærregisterets oppføringer av enkeltaksjonærer hos de viktigste entrepenørene etaten kjøper tjenester fra. Slik fant de hele 21 byggeledere og prosjektledere med aksjeposter for millioner hos de private entrepenørene. Åpenbare og kritikkverdige dobbeltroller, altså.

Vegard Venlis åpenhetskamp ble ikke noe enkelttilfelle. Fremover skal datasettet frigis årlig. Og det ligger nå søkbart på nett flere steder. Venli ble belønnet med både Flaviusprisen og Den store journalistprisen for arbeidet sitt i år.

Men du som leser dette, kan gjøre dine egne avsløringer på et tema du er interessert i – og har nå fått en ny og god kilde til jobben.

Prøv selv: http://aksjeeiere.no


Tarjei Leer-Salvesen er frilans undersøkende journalist, med bakgrunn fra Ny Tid så vel som Klassekampen, Fædrelandsvennen, Dagbladet og NRK Brennpunkt. Han står også bak nettportalen Innsyn.no

Kommentarer