Hvem bestilte mordet på Anna P.?

7. oktober var det fire år siden den russiske journalisten Anna Politkovskaja ble skutt og drept. Tsjetsjenias president og fungerende statsminister, Ramzan Kadyrov, har blod på hendene.

Hvem bestilte mordet på Anna P.?

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Send din reaksjon til debatt@nytid.no

Hver fredag skriver noen av verdens ledende ytringsfrihetsforkjempere eksklusivt for ukemagasinet Ny Tid. Våre Uten grenser-spaltister: Parvin Ardalan (Iran), Irshad Manji (Canada), Nawal El-Saadawi (Egypt), Elena Milashina (Russland), Orzala Nemat (Afghanistan), Martha Roque (Cuba), Blessing Musariri (Zimbabwe), Tsering Woeser (Tibet), Malahat Nasibova (Aserbajdsjan) og Nyein San (Burma).

Gjenopptas. For en uke siden kom representanter for den internasjonale organisasjonen Committee for Protection of Journalists til Russland. Russland ligger i verdenstoppen med hensyn til antall myrdede journalister.
De utenlandske menneskerettsforkjemperne hadde et møte med sjefen for Russlands etterforskningskomité, Aleksandr Bastrykin. Møtet ble langt. Det ble snakket om de drepte russiske menneskerettsforkjemperne og journalistene. Herr Bastrykin lovte utlendingene å gjenoppta etterforskningen av nitten kriminalsaker, deriblant mordet på journalist Anna Politkovskaja.

Hvis ikke disse utenlandske aktivistene hadde kommet til Russland og interessert seg for hvordan etterforskningen på myrdede journalister føres, hadde etterforskningskomiteen fortsatt søvnen i sin dødelige dvale. Hvorfor?

Morderen er kjent

For å svare på dette spørsmålet må vi huske hva som egentlig har kommet frem i lyset i løpet av de fire årene som har gått siden mordet på Anna Politkovskaja. Det er faktisk ikke så rent lite.

1) Man har funnet morderen, han som 7. oktober 2006 skjøt Anna Politkovskaja ved inngangen til hennes hjem i Moskva. Det er Rustam Makhmudov, en tsjetsjener som lyktes med å flykte til utlandet og som nå gjemmer seg i Belgia.

2) Man har funnet de som planla og la til rette for mordet. De er også tsjetsjenere, og tilknyttet tjenestemenn i FSB og MVD (sikkerhetstjenesten og innenriksministeriet – de to mektigste institusjonene i Russland akkurat nå).

3) Det eneste som gjenstår, er å finne ut hvem som bestilte mordet.

Kritiserte Kadyrov

Jeg mener det er umulig å forstå motivene bak mordet uten å ha klarlagt konteksten. Og konteksten er følgende: Det forekom en bølge av politiske mord i Europa, Russland og Midtøsten mellom 2006 og 2009. Disse forbrytelsene har én ting til felles: Alle ofrene var på en eller annen måte fiender av Tsjetsjenias nåværende president og statsminister, Ramzan Kadyrov: De var hans politiske konkurrenter eller kritikere.
Samtlige av mordene var nødvendige skritt på veien til Kadyrovs absolutte makt i Tsjetsjenia med Moskvas velsignelse. Anna Politkovskaja var Kadyrovs skarpeste kritiker. Hun kjente alt for godt denne unge politikeren som vaket i Russlands politiske overflate.

For fire år siden fikk plutselig Kadyrov en mengde ny allierte – også blant de mer liberale journalistene som lot seg imponere over lederstilen hans, og hans innsats for å gjenoppbygge det krigsherjede Tsjetsjenia.
Det var kun Anna Politkovskaja som bak Groznijs nyoppussede fasader så et monster uten samvittighet eller prinsipper – et monster innsatt av Russlands daværende president Vladimir Putin for å løse «det endelige spørsmålet om Tsjetsjenia».

«Tsjetsjenisering av konflikten»

Det var nettopp Politkovskaja som innførte frasen «tsjetsjenisering av konflikten», som betydde at konflikten førte til splid tsjetsjenere imellom.
I dagens Tsjetsjenia er det ikke lenger den russiske hæren som slåss mot opprørerne, men tsjetsjenere som har gått over på Moskvas side. De er mye mer fryktet enn russerne.
Denne politikken har imidlertid en grusom konsekvens: Den tsjetsjenske undergrunnen er nå ikke lenger bare tsjetsjensk. Den kjemper ikke lenger kun for å løsrive Tsjetsjenia, men hele Nord-Kaukasus, fra Russland.

Mordet på Anna Politkovskaja ble planlagt i Tsjetsjenia og har sterke forbindelser til dette området. De som bestilte mordet var også tsjetsjenere. Det var klart helt fra begynnelsen, selv om russiske myndigheter har forsøkt å benekte det.

Ikke lenger beskyttet av Putin

Før møtet med representantene fra Committee for Protection of Journalists, holdt myndighetene fast ved teorien om at drapet på Anna Politkovskaja var beleilig for de som ville skade Ramzan Kadyrovs image som president i republikken Tsjetsjenia. Russiske myndigheter ville gjerne at syndebukken skulle være den rømte russiske oligarken Boris Berszovskij. Etterforskerne slo ihjel noen år på denne teorien, men oppnådde aldri noen konkrete resultater.

I løpet av de siste fire årene har Russland stille og forsiktig endret holdningen til Ramzan Kadyrov. Han har blitt en stadig mer innflytelsesrik politiker. Kanskje for innflytelsesrik – det ser ut som om myndighetene har begynt å frykte ham. Derfor har det dukket opp en Kreml-sponset kriminalsak mot Kadyrov. Det dreier seg om en serie mord og mordforsøk på «Kadyrovs fiender» som er brakt til retten, begått av personer i hans indre krets.

Disse kriminalsakene demonstrerer tydelig at bestilte mord er fullt mulig, selv i Russland. Alt avhenger av «politisk moment».

I sitt møte med de utenlandske menneskerettsaktivistene innrømmet etterforskningsleder Aleksandr Bastyrkin at bestillings-mordet på Anna Politkovskaja på en eller annen måte er forbundet med Ramzan Kadyrov:
«De som bestilte mordet på henne prøvde å oppnå fordeler hos lederen for den tsjetsjenske republikken», sa han, men tilføyde: «Det finnes likevel ingen bevis for Kadyrovs deltakelse i disse forbrytelsene».

Selv ville jeg ikke vært så kategorisk. Kunne vi ha sagt: ikke ennå? ■

Oversatt fra russisk av Kristian Krohg-Sørensen

Elena Milashina er tidligere kollega av Anne Politkovskaja og journalist i Novaja Gazeta, en av de få uavhengige avisene i Russland. Hun skriver eksklusivt for Ny Tid.

---
DEL