Hva skal Storebror få se – og høre?

Skal politiet få lov til å bruke alle tilgjengelige etterforsknings- og overvåkingsmetoder for å avdekke kriminelle handlinger som er utført – eller som er under planlegging?

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Til høsten får justisminister Odd Einar Dørum svar på hva organisasjoner og etater mener om Politimetodevalgets konklusjoner.

Onsdag presentert politiet i Oslo sin nyeste ervervelse. Et helikopter som med det meste av den nyeste teknologien som kan hjelpe ordensmakten i sin jobb.

– Dette er et avansert verktøy som øker sikkerheten både for publikum og for våre mannskaper, kunne en stolt politiinspektør Jørgen Flood, fortelle til de inviterte pressefolkene fra NRK, Aftenposten, Scanpix og noen til.

Politiet ønsker ikke å fortelle om alt utstyret som finnes i helikopteret til 40 millioner kroner, men de er overbevisste om dette er en god hjelp for de etatene innen politiet som trenger et moderne helikopter.

Bruken av et helikopter er ikke den mest kontroversielle metoden politiet ønsker å få tilgang på, men er en del av en rekke midler som de mener er viktig å ha tilgang på.

Politimetodeutvalget la tidligere i vår frem sin innstilling til justisminister Odd Einar Dørum, der de blant annet åpner for at politiet skal kunne bruke romavlytting i sin jakt på å hindre nye forbrytelser.

Gjennom flere år har departementet sammen med politiet jobbet med å finne nye metoder for å stoppe den organiserte kriminaliteten.

Blant de forslagene som har dukket opp er at departementet vurderer om politiet skal kunne bruke peileutstyr for lettere å kunne oppspore og avlytte mobiltelefoner i kriminelle miljøer. Bruk av peileutstyr mot mobiltelefoner kan sammenlignes med romavlytting, og dermed forbudt i Norge.

Politimetodeutvalget har sett på de metodene som i dag er lovlige når spesielle krav er oppfylte, og hvilke andre metoder som kan være aktuelle for politiet å bruke.

Generelt har utvalget sagt at politiet bør tillates å bruke flere nye metoder i sitt arbeid og at de begrensingene som i dag finnes bør bli mye mer tøyelige. Utvalget foreslår å utvide politiets adgang til å bruke utradisjonelle metoder for å kunne forebygge alvorlige kriminelle handlinger.

Politiets Fellesforbund ønsker seg flere metoder i kampen mot kriminaliteten, mens Advokatforeningen ikke støtter en av de mest omdiskuterte delene av utredningen – retten til telefon- og romavlytting.

At det er håp for politiet under dagens regime avslørte politiinspektør Jørgen Flood på onsdag.

– Det er nesten umulig å slippe unna fra dette helikopteret.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here