Hva sa egentlig Kristin?


Kristin Halvorsens utenrikspolitiske tale for to uker siden handlet om mye mer enn USA. Mest handlet den om norske egeninteresser.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2005-09-06

Partileder Kristin Halvorsens utenrikspolitiske tale hos Norsk Utenrikspolitisk Institutt tirsdag 23. august har den siste uka inn mot valget ført til uro innad i SV.

Og det er kanskje ikke så rart. For en alternativ utenrikspolitikk har alltid vært viktig i SV-miljøer, helt siden partiet ble stiftet som en protest mot Arbeiderpartiets omfavnelse av Nato og militæralliansens atompolitikk.

Når så det refereres i media at Halvorsen i sin tale har snakket om at SV i regjering vil sørge for at Norge og USA skal være nære partnere, da er det kort vei til at det fester seg et inntrykk av tilnærming til Aps utenrikspolitikk og logring for Bush.

Men hva sa egentlig Kristin Halvorsen i sin utenrikspolitiske tale? Er partiet på glideflukt mot Aps etablerte utenrikspolitikk? Eller har SV sin utenrikspolitiske egenart i behold?

Noen dager før valget kan det være på sin plass å gå litt nøyere gjennom partilederens tale hos NUPI.

Abonnement kr 195/kvartal

Farvel med en epoke

Halvorsens tale – titulert “Ny utenrikspolitikk” – blir 25 sider lang når den skrives ut fra SVs hjemmesider. Innledningsvis er det i hvert fall ikke tvil om at SVs leder mener at partiet står foran en ny æra.

Med bakgrunn i deltagelse i sommerens begravelser til SVs to høvdinger, Hanna Kvanmo og Finn Gustavsen, reflekterer hun over SVs historie og opprinnelse; om det tredje standpunktet, om motstand mot atomvåpen, om motvilje mot maktovergrep fra både USA og Sovjet, og om blokkuavhengigheten.

SF og SV var en viktig motvekt mot den kalde krigens ensretting, slår hun fast. Men, så kommer det et men, uttrykt slik i talen:

“Men da vi tok farvel med to store mennesker, følte vi alle som deltok sterkt at vi også tok farvel med en historisk epoke.”

Denne følelsen ble forsterket av ingen ringere enn Arbeiderpartiets egen kjempe, Haakon Lie, bare en uke etter Finn Gustavsens død.

“Haakon Lie har brukt en stor del av sitt liv på å bekjempe Finn og andre av oss på venstresiden. Men hva sa han nå? Regjeringssamarbeid mellom SV og Ap har hans fulle støtte.”

For nå er ikke lenger Nato en hindring, slår Halvorsen fast.

“Og så la han til, det er ganske imponerende hvor presist en mann som fyller hundre om en måned følger med, at en del nå ser Nato som et forum for å hindre at Bush-administrasjonen driver ene gang i verden.”

Ny og radikal

Noe klarere bilde på at situasjonen er ny, kan …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?