Hva mener egentlig SV om bombingen?

Før USA og Storbritania startet bombingen av Afghanistan søndag kveld, nærmere bestemt torsdag 4. oktober, sendte SV-leder Kristin Halvorsen ut en pressemelding med blant annet følgende budskap: «SVs leder advarer sterkt mot krigshandlinger som fører til nye tap av sivile. – Dette kan føre til ytterligere rekruttering til terrorvirksomhet, at det internasjonale samarbeidet mot terror […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Før USA og Storbritania startet bombingen av Afghanistan søndag kveld, nærmere bestemt torsdag 4. oktober, sendte SV-leder Kristin Halvorsen ut en pressemelding med blant annet følgende budskap:

«SVs leder advarer sterkt mot krigshandlinger som fører til nye tap av sivile. – Dette kan føre til ytterligere rekruttering til terrorvirksomhet, at det internasjonale samarbeidet mot terror sprekker og ytterligere ustabilitet i utsatte regioner, sier hun.»

Og videre:

» – SV vil ikke gi blankofullmakter til en norsk deltakelse i militære aksjoner vi ikke kjenner innholdet i og omfanget av, sier Kristin Halvorsen.»

Dagen etter at bombingen startet, altså på mandag, møttes SVs stortingsgruppe for å diskutere det USA-ledede angrepet. Her ble man enig om at det er Halvorsen som skal uttale seg til pressen om saken – angivelig for å unngå at ulike formuleringer skal føre til spekulasjoner om uenigheter.

Noen pressemelding har ikke kommet fra Halvorsen etter møtet på mandag. Men uttalelser partilederen har kommet med til NTB og Klassekampen i denne uka, viser at SV-lederen fremdeles er bekymret for situasjonen:

» – Jeg synes dette virker lite klokt. Jeg frykter ustabilitet i hele området og at dette vanskeliggjør den langsiktige internasjonale enigheten om bekjempelse av terrorisme. Dessuten frykter jeg ny rekruttering til terrororganisasjoner, sier Kristin Halvorsen til NTB.»

Det er riktig, som også Halvorsen sier, at de andre stortingspartiene «viser en servil holdning i forhold til USA», og at de ukritisk overtar USAs syn på retten til å forsvare seg. Men: Etter fem netter med bombing av Afghanistan, som allerede har tatt livet av sivile – blant annet fire FN-ansatte engasjert i minerydding – betyr Halvorsens uttalelser før og etter bombestart, at SV er motstandere av angrepet? Vil SV forsøke å hindre den norske bistanden til USA som regjeringen har lovet? Kommer Halvorsen til å delta i eller støtte demonstrasjoner med krav om stans i bombingen av Afghanistan?

Eller vil vi fortsatt bare høre en bekymret SV-leder?

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here