Hva vil Michel Houellebecq?

Den kontroversielle forfatteren Michel Houellebecq slapp nylig sin første bok på fire år. Vil boken gi de franske bøndene drahjelpen de trenger i kampen for levebrødet sitt?

Paal Frisvold
Email: Pfrisvold@gmail.com
Publisert: 16.03.2019
            Serotonin
Forfatter: Michel Houellebecq
Cappelen Damm, Norge

Vi er mange som talte ned dagene til utgivelsen av Michel Houellebecqs siste bok, Serotonin (Sérotonine, 2019). Ryktene hadde allerede spredt seg om at forfatteren nok engang ville treffe det franske samfunnets nerve, slik han gjorde forrige gang, da Underkastelse (Soumission, 2015) kom ut samme dag som satireavisen Charlie Hebdo ble angrepet av islamister. I Underkastelse beskriver Houellebecq et framtidsscenario hvor en muslimsk presidentkandidat vinner valget i 2022, og sakte men sikkert gjør Frankrike til en muslimsk stat.Denne gangen kommer Houellebecqs bok ut idet de gule vestene har klart, mot alles spådommer, å gjøre seg gjeldene i det franske, politiske landskapet gjennom å sende et elektrosjokk helt opp til presidentpalasset: President Emmanuel Macron har nå oppslutningstall man trodde bare hans forgjenger var i stand til å få. Allikevel – Macron kunne nok ikke ha drømt om noe bedre. For selv om de gule vestene har knust butikker på Champs-Élysées, er de også blitt presidentens yndlinger. De er rett og slett som ham selv: kommer fra intet, verken fra venstre eller høyre, og er blottet for ideologi – bortsett fra et svært legitimt ønske om å få en bedre hverdag og et bedre liv. Og når volden er nedkjempet på autoritært, fransk vis, åpner det seg et rom for dialog – dog også på fransk maner: først dialog mellom presidenten og ordførerne, så – i kjent «Obama-stil» – på offentlige treff, med spørsmål godt plantet hos publikum. Det funker. Gudskjelov.

Michel Houellebecq i Paris. AFP PHOTO / FRED DUFOUR.

Antiglobalisering

Florent-Claude Labrouste er en førtiseks år gammel funksjonær i det franske landbruksdepartementet. Der har han ansvar for å tilrettelegge Frankrikes bidrag til EUs forhandlinger om en ny handelsavtale med Mercosur-landene Uruguay, Paraguay, Argentina og Brasil. En avtale som kan bli dødsstøtet for fransk landbruk.
… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve