Hva skjer i USA?

Martin Luther King døde heldigvis på det rette tidspunktet, skriver forfatter Bill Caldwell. 

Fra begravelseskortesjen med Martin Luther KIng i 1968.

Orientering April 1968

Tragedien er ikke at Martin Luther King ble myrdet. Det var bare hva man kunne vente. Nei, den store tragedien er at det hvite Amerika, med god hjelp av Europa, omgir ham med store ord og vitnesbyrd, laurbær og ærespriser, men alltid med et hardt glimt i øynene, deres status quo må overleve.

De bandt et bind for hans øyne og leide ham frem til henrettelsesstedet. Var noen et øyeblikk naive nok til å tro at det kunne finnes en voldsfri løsning på det 400 år gamle amerikanske raseproblemet?

Ser vi på det som er blitt gjort og stadig gjøres mot indianerne, gir det en tydelig pekepinn om hva den hvite amerikanske mentalitet er i stand til å gjøre. La meg stoppe et øyeblikk mens jeg skriver dette, for jeg er akkurat begynt å undres på, selv om jeg på forhånd kjenner svaret, hvorfor må en svart forfatter alltid forklare de mest iøynefallende ting? En del av svaret er at hvor rasende, fiendtligsinnet og oppgitt han enn måtte være, blir han automatisk, bevisst eller ubevisst, plassert i en ikke-voldsposisjon fordi han gjør et forsøk på å forklare grunnene som ligger bak konflikten mellom svart og hvit. Han prøver desperat å finne en mulighet for å forklare den rasemessige kreftsvulst som er så dypt inngrodd i selve oppbyggingen av Vestens kultur og institusjoner.

Inngrodd rasediskriminering ligger like dypt i den europeiske mentalitet som i det hvite Amerika. Dette ser man tydelig. En revolusjon i Vietnam, eller selv i Kina, innvirker ikke på det daglige brød i Vesten. Men når en svart revolusjonær tordner:

Ødelegg det helvetes systemet, drep det, spreng det i luften! Da sier de liberale og radikale hvite: «Vent et øyeblikk. Carmichael er ingen Fidel Castro, og Washington DC er ikke Cuba.»

Men de kjemper begge for de samme mål. I spillet gjelder det å overleve, og sporen er frihet og menneskerettigheter.

Martin Luther King døde heldigvis på det riktige tidspunktet. Hans død ble et trumfkort for verdens hvite samfunn. Hans voldsomme død ble frembragt av personer som like gjerne ville ofre hundre anti-voldsforkjempere som King for å opprettholde systemets status quo.

Opprettholde status quo – opprettholde det samme gamle systemet – det er det det hele går ut på, min venn, – og det er det som har foregått nå i 400 år.

Å ja, da Malcolm X døde var det en annen historie. For det hvite Amerika og størsteparten av Europas befolkning var det en stor glede å få plassere hans kalde lik seks fot under jorden. Malcolm X var vår svarte helgen, og han fortalte oss, «For å få være en mann, må du foreta deg et eller annet, og nå er tiden inne til å begynne.»

Han representerte svart verdighet, den svarte ånd som kunne tordne frem voldsomme krav om forandringer. Han var vår svarte Moses, han førte oss til de bortgjemte enger i våre sinn, og de hemmelige grotter skjult i våre hjerter hvor vårt samholds slumrende trolldom lå begravet. For det hvite Amerika representerte Malcolm X den svarte revolusjon, svart hat, og de svartes vilje til å kjempe og dø for å kunne ødelegge det hvite amerikanske maktsystem, som har holdt den svarte mann i fysiske og psykologiske lenker helt siden han for første gang satte sin trette fot på den Nye Verdens kyst. X sin stemme var som en alltid dunkende hammer, den sa: «Ødelegg — spreng i luften – brenn ned systemet.»

Og da han døde, gledet den hvite verden seg over å ha en slem svart nigger mindre. Å ja, en virkelig slem, svart nigger.

Vietnameserne beseiret ikke franskmennene eller amerikanerne på fredelig vis. Men i Vesten blir deres forsøk på å løse situasjonen med vold betraktet som en ærefull handling. Vesten betraktet Castros voldshandlinger for å beseire diktatoren Batista som ærefulle handlinger. Den ungarske revolusjon var nok en voldshandling, og den vestlige verden ga opprørerne sin sympati.

Hvordan kan den hvite mann, hvor han enn er, se på Carmichael som en trussel så lenge han er en forkjemper mot urettferdighet og representerer følelser, som alltid har vært og bestandig vil være identiske med ordet revolusjon?

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.