Hva skjedde med barnas rett til privatliv?

Tenk på barnas rett til privatliv
Tenk før du deler. (Foto:Pixabay)
«SHARENTING» : Foreldre deler raust av bilder og informasjon om barna sine i sosiale medier uten å vurdere konsekvensene på lang sikt, og uten barnas samtykke.

Ciftci er journalist og skuespiller.

I artikkel 16 om rett til privatliv i FNs barnekonvensjon står det: «Alle barn har rett til et privatliv. Loven må beskytte barnets privatliv i familien, og beskytte barnet fra ulovlige angrep mot sin ære eller sitt omdømme.»

Norge sluttet seg til barnekonvensjonen i 1991, og siden 2003 gjelder den som norsk lov. Konvensjonen går også foran andre norske lover dersom de er i konflikt med hverandre. Det betyr at alle norske myndigheter, enkeltpersoner og organisasjoner er pålagt å følge bestemmelsene i barnekonvensjonen.

Likevel blir artikkel 16 brutt av foreldre i sosiale medier hver eneste dag, uten at det får noen konsekvenser for foreldrene. Det er barna deres det går ut over. Det verdensomspennende og stadig voksende fenomenet kalles «sharenting».

Ifølge UNICEF Norges Stopp Sharenting-kampanje fra desember 2019 har et barn på 12 år i dag i gjennomsnitt hele 1165 bilder av seg selv i sosiale medier, delt av foreldrene.
. . .

Kjære leser. Du har i dag åpnet dagens to frie artikler. Kom evt. tilbake i morgen for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal

Ingen artikler å vise