Bestill sommerutgaven her

Hva med overvåkning i den digitale kultur-revolusjonen?

Appenes planet – hvordan smarttelefonen forandret verden
Forfatter: Thomas Hylland Eriksen
Forlag: Aschehoug (Norge)
BIG TECH / Appenes planet er vel noe av det mest rikholdige du nå kan lese om hvordan vi mennesker «sys sammen» med kommunikasjonsteknologien. Men hva med overvåkning?

Har verdens nye store kommunikative fellesskap av flere milliarder smarttelefoner – iPhones Huawei etc – et mulig frigjørende potensial for akselererende forandringer (se artikler om akselerasjonisme)? Antropologiprofessor Thomas Hylland Eriksens nye rikholdige bok Appenes planetHvordan smarttelefonen forandret verden er i denne sammenheng nyttig og konkret.

Gjennom de 271 sidene pløyer han seg gjennom et vell av både personlige eksempler, fakta og samfunnsmessige refleksjoner. En større bekymring i boken er hvordan sosiale medier standardiserer og reduserer vårt mangfold: «De sosiale medieplattformene er i sin natur vinklende, forenklende og reduserende.» I kapittelet «Standardisert og unikt», legger Hylland Eriksen samtidig til at det er «noe aristokratisk over kritikken av forenklingene, standardiseringen og homogeniseringen som finner sted i smartmobilens grensesnitt». Og legger til at teknologien både er reduserende og berikende. Mobiltelefonen forenkler nemlig livet til svært mange på kloden, spesielt i Afrika og Asia, der mange ikke har tilgang til internett/PC. Det nye kommunikative fellesskapet er både til glede og nytte – noe også denne avisens nevnte akselerasjonister med sin begjærsøkonomi fremmer.

Erstatter boken

Hva med boken som medium? Boken nevner at unge i dag ikke lenger leser tradisjonelle . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Truls Liehttp:/www.moderntimes.review/truls-lie
Ansvarlig redaktør i Ny Tid. Se tidligere artikler av Lie i Le Monde diplomatique (2003–2013) og Morgenbladet (1993-2003) Se også en del videoarbeid av Lie her.

Du vil kanskje også like