Bestill sommerutgaven her

Gjensidig solidaritet

Mutual Aid – The Other Law of the Jungle
GJENSIDIGHET / Konkurranse og samarbeid er som naturens yin og yang, hevder to franske biologer. I dag baseres nyere biologisk og psykologisk forskning om gjensidighet på både biokjemi, spillteori, empirisk granskning av symbioseforhold og den nye sosiobiologiens teorier om gruppeseleksjon.

Hva med gjensidig hjelp og solidaritet, både mellom mennesker og natur, og mellom nasjoner som opptrer som egoistiske individer?

Tittelen på denne nye boken, Mutual Aid, er en direkte henvisning til fyrst Kropotkin, den russiske anarkisten, geografen og biologen som for 120 år siden utga sin bok «Gjensidig hjelp» – Mutual Aid: A Factor of Evolution (1902). Begge forfatterne er biologer og aktivister, noe som gjør denne boken til en unik utgivelse, helt i Kropotkins ånd.

Pablo Servigne er kjent for sine radikale bidrag til den såkalte kollapsologien med boken How Everything Can Collapse (2020) og oppfølgeren Another End of the World is Possible (2021). Gauthier Chapelle er på sin side sosiobiolog og sosiolog og leder til og med en akademisk institusjon som fremmer arbeidene til Marcel Mauss – som skrev om gavens rolle i det sosiale liv. Gavmildhet kan være spontant, men også regulert av normer, et dobbelt forhold som viser seg å være et utmerket utgangspunkt for å skrive om gjensidig hjelp.

Nådeløs tvang

Kropotkins gripende selvbiografi, Memoirs of a Revolutionist (1899), som anbefales på det varmeste, forteller om oppveksten i det russiske aristokratiet, på en enorm landeiendom som også eide tusenvis av «sjeler» – livegne bønder. Faren administrerte piskinger som alle andre, men han var ikke engang . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Anders Dunker
Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.

Du vil kanskje også like