Hva gjør vi med Svalbard?

Svalbard får i dag all sin kraft fra kull, men gruvedriften er på randen til konkurs. Skal Norge virkelig måtte importere kull til en arktisk øy – eller skal vi tenke helt nytt? 

Norske politikere har bare tiden og veien for å planlegge en ny energiforsyning på Svalbard. Kullprisen har stupt fra 220 dollar per tonn i 2008 til under 50 dollar i dag, og hjørnesteinsbedriften Store Norske er på randen av konkurs. Regjeringen har varslet at det kan være slutt allerede i år.

Dessverre er også øysamfunnets energiforsyning låst til gruvedriften: Energisystemet er tilnærmet 100 prosent kullbasert. Å importere kull vil være dyrt, kortsiktig og politisk vanskelig. Svalbard er en symbolarena i Norges internasjonale klimaarbeid. Det er hit norske regjeringer inviterer internasjonale toppolitikere for å diskutere klimaendringene. At fornybarlandet Norge drifter Svalbard på importert kull, vil være et vanskelig budskap.

Svalbard etter Store Norske. Å befeste norsk suverenitet på Svalbard handler om å sikre en stabil tilstedeværelse og et livskraftig samfunn. Kan man da se for seg et Svalbard uten Store Norske?

Forskningsaktiviteten på Svalbard er viktig. Turisme er en vekstnæring. Regjeringen ser på muligheter for fiskeri og oppdrett rundt Svalbard. Satellittvirksomheten i Longyearbyen omsetter allerede for mer enn reiselivet. Svalbard har egen ruteflyplass, og er det eneste stedet på kloden med fri sikt til alle polarbanesatellitter. Dettr bør også Næringsdepartementet ta med seg når de nå jobber med en ny romstrategi for Norge.

Altså finnes det spennende alternativer – men felles for dem alle er behovet for stabil energiforsyning. Tilgang på kraft er allerede en begrensning for Svalbard-samfunnet.

Vi har allerede lansert ideen om Svalbard som et arktisk fornybart utstillingsvindu.

Strømkabel fra fastlandet? På klimatoppmøtet i Paris lanserte Bellona en rapport om ressursutnyttelse og grønn verdiskapning i Arktis. Her lanserte vi både lokal produksjon av fornybar kraft og strømkabel til det nordnorske fastlandet som mulige alternativer for Svalbard.

Derfor var det gledelig at Øyvind Korsberg (FrP) i Svalbardposten i mars åpnet for en utredning av fastlandskraft til Svalbard gjennom en kabel fra Nord-Norge. Han fikk også støtte fra både SV og KrF.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.