Bestill sommerutgaven her

Kunstig intelligens eller menneskelige luner?

Hello World! How to be Human in the Age of the Machine
Forfatter: Hannah Fry
Forlag: Doubleday (USA)

Matematikeren Hannah Fry har utforsket den kunstige intelligensens tilkortkommenheter og muligheter. En fruktbar arbeidsdeling mellom maskin og menneske er mulig – og nødvendig, mener hun.

Teknisk Ukeblad melder om at det trondheimbaserte selskapet Sevendof har fått EU-støtte til å etablere et nettverk av dronestasjoner over hele Norge – med autonome droner som kan utføre oppgaver for ulike oppdragsgivere. Dette er et klart bilde på hvordan kunstig intelligens (KI) og automatiserte systemer inntar livsrommet vårt. Hva disse systemene egentlig gjør og brukes til, går åpenbart over hodet på oss på forskjellige måter. Er vi misfornøyd med dem, må vi stille oss spørsmålet om hvorvidt vi kan løse oppgavene bedre selv – begrenset som vi er av våre sanser, forstanden som er oss gitt og vår menneskelige intelligens.

Fra tjener til tyrann

Boken Hello World! How to be Human in the Age of the Machine ser ikke på drømmene – eller marerittene – om framtidens perfekte KI, men fokuserer på dagen i dag – på vårt frustrerende samliv med den imponerende, men høyst ufullkomne kunstige intelligensen.

Vi venner oss gradvis til programmer og hjelpemidler som nesten umerkelig har tatt over store deler av hverdagen vår – søkemotorer, apper og automatiske systemer som skal legge til rette for et enklere liv. Men når algoritmene også blir tatt i bruk innen medisin, juss, forsvar og overvåkningstjenester, oppleves det som om datateknologiens tjenere gradvis tar over makten og ender opp som tyranner.

Hva foretrekker vi? Maskinens objektive feilbarlighet eller menneskenes subjektive luner?

Hello World! er bygget opp som en underholdende remse av anekdoter som illustrerer automatiseringens viderverdigheter. Eksemplene spenner fra det bisarre og lattervekkende til det sjokkerende og skrekkinngytende.

- annonse -

Fry minner oss på den dramatiske hendelsen i 1983 der den sovjetiske offiseren Stanislav Petrov unnlot å innlede motangrep da det så ut til at fem amerikanske atomraketter var på vei mot Russland.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Anders Dunker
Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Herodots isonomiaNoe av de samme lærdommene som er nevnt i hovedartikkelen, kan vi ta med oss fra den nyeste utgaven av demokrati-indeksen til The Economist...
IdÉhistorie / Midtøstens metropoler, … (av Kristoffer Momrak, …)Er Hellas mer en kulturell periferi i Midtøsten enn opprinnelsen til vårt moderne demokrati? Aristoteles mente fønikerne i Kartago med likhet for loven – isonomia –hadde et bedre folkestyre enn Athen – demokratiets såkalte vugge.
Medisinering / Medisinering med bismakI denne kronikken kritiserer forfatter Åse Dragland utbredt medisinering. Ingenting tyder på at langvarig behandling med Ritalin eller antipsykotika er bra. Mange psykisk syke opplever seg som zombier uten tanker, følelser, smaks- og luktesans.
Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte