Foto: v Hans-Georg Kohler

Husokkupasjon og grasrotanarkisme


BERLIN: 70-tallet kom på mange måter tilbake i Berlin, men med omvendt fortegn: Datidens kamp mot brutal by-sanering og rivning av krigsruinerte boligbygg har i dag blitt snudd til kamp mot gentrifisering og boligspekulasjon.

Kohler er fast anmelder for Ny Tid.
Email: hansgkkohler@web.de
Publisert: 2020-06-15

Anarkistiske grupperinger spilte en avgjørende rolle for byutviklingen den gangen og gjør det til gagns i dagens situasjon: For ca. ett år siden okkuperte aktivister to bolighus i Reichenbergerstrasse i Kreuzberg i kjølvannet av en demonstrasjon mot økte husleier og gentrifisering der ca. 20 000 demonstranter deltok. I alt ni hus i Berlin ble okkupert denne dagen. Parallelt med bolignøden stiger sympatiene i Berlin-befolkningen for okkupasjon av ubebodde hus og leiligheter. I fjor sommer blusset stridighetene mellom feministiske og skeive anarkister og politiet opp igjen i det okkuperte huset i Liebigstrasse 34 i Friedrichshain. Fra 1970 og frem til i dag har over 630 hus blitt okkupert. 200 av disse har blitt legalisert/godkjent av by-senatet som bokollektiv. For å forstå dagens situasjon må man se litt tilbake i tid:

Venstreradikale autonome

70-tallets Vest-Berlin …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal