Hun felte regjeringen


Bråket rundt Ayaan Hirsi Ali avslører dyp politisk uenighet i Nederland. Selv har hun forlatt scenen.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2006-07-07

Av Mikael Hem og Harald Eraker

Krangelen om statsborgerskapet til den kontroversielle forfatteren og politikeren Ayaan Hirsi Ali eksploderte tirsdag 27. juni. Krisen avslører sterke splittelser i Nederlands politiske liv.

Det begynte etter avsløringer om at den nederlandske regjeringen hadde misbrukt sin makt. Tre dager senere måtte koalisjonsregjeringen gå av.

Krisen som endte med regjeringens fall startet i begynnelsen av mai da en tv-dokumentar viste at den omstridte Hirsi Ali, opprinnelig fra Somalia, hadde løyet om sin bakgrunn da hun kom til Nederland og søkte asyl for 14 år siden. Avsløringene førte til åpen strid i regjeringen om statsborgerskapet til Hirsi Ali.

Det hele toppet seg da innvandringsminister Rita Verdonk, populært kalt «Jern-Rita» på grunn av sin harde linje mot innvandrere, forsøkte å redde sitt eget skinn ved å tvinge Hirsi Ali til å ta på seg all skyld.

Abonnement halvår kr 450

Ayaan Hirsi Ali ble kjent etter at filmskaperen Theo van Gogh ble drept av en islamsk ekstremist i 2004. Van Gogh hadde regissert kortfilmen Submission, som er sterkt kritisk til islams behandling av kvinner. Den ble oppfattet som støtende av mange muslimer. For dette ble han drept. Hirsi Ali hadde skrevet manus til filmen, og etter drapet måtte hun gå i dekning. Hun fikk politibeskyttelse 24 timer i døgnet.

Hirsi Ali ble nederlandsk statsborger i 1997. I 2003 ble hun valgt inn i parlamentet som representant for det konservative partiet VVD, som «Jern-Rita» Verdonk også tilhører. Hirsi Ali kom til Nederland i 1992, angivelig fordi hun flyktet fra et tvangsekteskap i Somalia. For å skjule bakgrunnen sin, tok hun navnet til sin farfar, Ali, i stedet for sitt opprinnelige navn, Magan. I søknaden oppga hun også feil fødselsdato og påstod at hun kom direkte til Nederland fra Somalia, selv om hun hadde vært innom Kenya og Tyskland. Dette gjorde hun for lettere å få asyl i Nederland.

Hirsi Ali forsvarer seg nå med at hun var åpen om løgnene allerede da hun ble innstilt som kandidat til VVD. Tv-dokumentaren viste intervjuer med familiemedlemmer som benektet at hun hadde blitt tvunget til å gifte seg i Somalia. Det mener Ali hun kan motbevise.

Innvandringsminister Verdonk bebudet en etterforskning, og ga Hirsi Ali beskjed om at hun hadde seks uker på seg til å fremme sine synspunkter. Den politiske kommentatoren Hans Andringa i Radio Nederland mener Verdonks motiv for å etterforske sin egen …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)