Bestill sommerutgaven her

Hun kan bli Italias neste statsminister

Io sono Giorgia
Forfatter: Giorgia Meloni
Forlag: Rizzoli, (Italia)
ITALIA / «Jeg er kvinne, jeg er kristen, jeg er mor, jeg er italiener, jeg er på høyresiden, jeg er Giorgia.» En bok blottet for politisk analyse?

Italiensk politikk er fasinerende, spesielt for oss som bare må forholde oss til den på avstand. Statsministerne skiftes ut så raskt at de færreste nordmenn klarer å følge med. Hvem er statsminister nå? Mario Draghi. Hvem var statsminister i fjor på denne tiden? Giuseppe Conte. Det har blitt mange statsministre siden rett svar var Matteo Renzi, og enda flere siden Silvio Berlusconi kunne skilte med den tittelen. Berlusconi var imidlertid rett svar lenge og mange ganger mellom midten av 1990-tallet og 2011.

«Hverken svarte eller homofile fortjener særrettigheter.»

I sin siste periode som statsminister utnevnte Silivio Berlusconi Giorgia Meloni til ungdomsminister. Hun var da sentral i det neo-fascistiske partiet Alleanza Nazionale, 31 år gammel og tidenes yngste minister i Italia.

Krangling om maktposisjoner og en rekke korrupsjonsskandaler svekket både Berlosconis Forza Italia og Alleanza Nazionale. I desember 2012 etablerte Giorgia Meloni ett nytt høyreradikalt, nasjonalistisk parti, Fratelli d’Italia – Italias brødre. Bra navnevalg: Fratelli d’Italia er også navnet på Italias nasjonalsang. Etter en litt treg start bikket partiet 20 prosent oppslutning høsten 2021, og selv om gjenvalget av Sergio Mattarella som Italias president og dermed videreføring av Conte som statsminister svekket Meloni noe, kan hun fortsatt bli Italias neste statsminister.

Familien og tradisjonelle verdier

Hvem er hun egentlig? Til å svare på det har hun i en alder av 47 år skrevet en 327 sider lang selvbiografi – Io sono Giorgia. Seks uker etter lanseringen var boken trykket i ni opplag og 160 000 eksemplarer. Det er lett å forstå. Boken er lettlest, personlig og sentimental.

Selv om hun insisterer på at dette ikke er noen politisk bok, skinner hennes politiske standpunkter igjennom i hennes populistiske historier om seg selv. I kapittelet «Små damer» forteller hun om at den unge moren hennes, Anna, allerede hadde en ettåring og et skrantende forhold da hun ble gravid med Giorgia. Vi leser at Anna står på trappen utenfor abortklinikken, men ombestemmer seg: «Uten denne modige og kloke handlingen hadde jeg ikke vært født. Jeg skylder livet mitt til min mor og hennes mot; alt skylder jeg mia madre.»

Fratelli d’Italia er også abortmotstandere. Hun forteller om oldemoren, Maddalena, som var den perfekte husmor på de 45 kvadratmeterne de eide i en arbeiderklassebydel i utkanten av Roma. Alltid var leiligheten ryddig og nyvasket. Hver uke tente oldemoren lys og la ned blomster på graven til sin sønn, Angelino, som døde av hjernehinnebetennelse bare fem år gammel.

Meloni forteller «tårevått» om faren, Franco, som forlot dem da de var små, for å begynne ett nytt liv med en ny kvinne på Kanariøyene. Hun (9 år) og storesøsteren, Arianna (10 år), reiste alene (nervøse, må vite, det var med nød og neppe ed rakk korresponderende fly i Madrid!) til Kanariøyene for å besøke faren. Men faren etterlot dem hjemme med sin nye kone for selv å dra på tur da de kom. Det var siste gang hun så ham. Da de kom hjem igjen, trøstet bestemoren, Maria, henne så lenge og med så mange søte kjeks dyppet i melk at hun som niåring veide 65 kg. Som 31-åring kjøpte hun en 40 kvadratmeter leilighet i nærheten av moren og bestemoren, og der ble hun boende i 8 år. Like før datteren Ginevra ble født, flyttet hun til en litt større leilighet. Da var Giorgia 39 år, og både hun og legen takket Gud for graviditeten og det vellykkede svangerskapet. Så viktige er disse temaene at Giorgia Meloni kaller ett kapittel «Jeg er kristen», og et annet «Jeg er mor». Fratelli d’Italia holder også kristendommen, familien og tradisjonelle verdier høyt.

Fratelli d’Italia

Meloni forteller om en kollega som ble mobbet for å være homfil. Giorgia selv ble også mobbet for å være tykk. «Hvorfor skal det være lov å mobbe noen for å være tykk, men ulovlig å mobbe noen for å være homo? Begge deler er like ille, og ingen, hverken svarte eller homofile, fortjener særrettigheter», skriver hun. «Jeg er kvinne, men jeg har aldri blitt diskriminert av den grunn. Jeg har alltid blitt valgt til politiske posisjoner på grunn av mine evner, ikke på grunn av mitt kjønn. Som kvinne er jeg opptatt av alle, ikke bare av kvinner. Jeg hater kjønnskvotering!» Også Fratelli d’Italia er homofobe og motstandere av enhver form for kvotering.

Fratelli d’Italia vil også stenge Europa for migranter.

Meloni sier i boken at hun liker Europa. Hun har reist mye på kontinentet: Hun har grått i Paris, opplevd soloppgaven ved Stonehenge og vært melankolsk i Westminster. Og hun har lært mye av heltene i den europeiske historien. Fremhevet blir Karl Martell som vinner over en arabisk hær i den franske byen Poitier i år 732 og dermed stopper arabernes inntogsmarsj i Europa. Men også Konstantinopel, som i over 1000 år var hovedsete i det ortodokse Romerriket før det i 1453 måtte gi tapt for muslimene, har inspirert Giorgia: «Jeg er ikke mot Europa. Jeg er bare mot byråkratiseringen og detaljstyringen i dagens Europa. Hvorfor ugleses Polen og Ungarn for å ville bevare sin identitet? Vår identitet forsvinner dersom vi slipper inn alle som vil hit. Det er over en milliard afrikanere som vil til Europa. Skal vi godta at kriminelle og prostituerte som klarer å komme seg ulovlig inn, får bli værende?» Det Europa trenger ifølge Meloni, er sterkere politi og strengere grensekontroller: «Jeg er for å bygge murer mot migrasjon, fysiske murer til lands og båt-blokader til havs.» Fratelli d’Italia vil også stenge Europa for migranter.

Personlige anekdoter

Lederen for et av de største politiske partiene i Italia har her skrevet en bok blottet for politisk analyse. Io sono Giorgia er en tårevåt og sentimental bok full av personlige anekdoter, en bok hvor Giorgia Meloni vier mer plass til at hun elsker julemarkeder og hvilke hun har besøkt (Berlin, Paris, New York) enn til hvem Fratelli d’Italia vil samarbeide med om skulle de bli Italias største parti ved neste valg. Da kan Italia få Meloni som statsminister – og vi kommer til å tenke på Berlusconi som en god, gammeldags sosialdemokrat i forhold …

 

Vi anbefaler leserne våre å se den miksede YouTube-videoen «Io sono Giorgia»: https://www.youtube.com/watch?v=fhwUMDX4K8o

Avatar photo
Ketil Fred Hansen
Hansen er professor i samfunnsfag ved UiS og fast anmelder i Ny Tid.

Du vil kanskje også like