Hun er Malala


Davis Guggenheims dokumentarportrett inneholder ikke så mye nytt, men lar oss bli litt bedre kjent med aktivisten, tenåringen og fenomenet Malala Yousafzai.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2015-12-16

He Named Me Malala Regi: Davis Guggenheim, fotograf: Erich Roland Da Malala Yousafzai for ett år siden ble tildelt Nobels fredspris, var hun som 17-åring tidenes yngste mottaker av prisen. Davis Guggenheims kinodokumentar He Named Me Malala avsluttes med denne tildelingen, og starter med beretningen om den historiske skikkelsen hun er oppkalt etter. Gjennom en av filmens gjennomgående animasjonssekvenser blir vi innledningsvis fortalt om Malalai, som ifølge legenden talte til de pashtunske styrkene under slaget ved Maiwand i 1880, da England forsøkte å kolonisere Afghanistan. Den modige kvinnen – som stadig var i tenårene – ble deretter selv skutt og drept, men hennes motiverende ord skal ha vært avgjørende for at britene ble slått tilbake. Han som døpte Malala Yousafzai etter denne Jeanne d’Arc-liknende heltinnen, er hennes far, Ziauddin Yousafzai. Malala betyr mot, forteller han i filmen, og man kan lett forestille seg at navnet  forplikter. Om det ikke sågar ble en slags selvoppfyllende profeti. For parallellen mellom sagnet og Malalas historie er åpenbar – bortsett fra at den moderne Malala overlevde skuddene som traff henne. Kampen om utdanning. Som kjent ble Malala Yousafzai skutt i hodet og nakken på vei hjem fra skolen i Swat-dalen i 2012. Foranledning var at hun hadde blogget (opprinnelig anonymt) for BBC og senere talt offentlig imot Taliban-regimet som nylig hadde tatt kontroll over området, og som nektet jenter utdanning. Etter behandling på et lokalt sykehus ble den på dette tidspunktet 15 år gamle jenta sendt til et et sykehus i Birmingham for videre behandling. I England fikk hun og familien dessuten oppholdstillatelse, og de bor stadig i samme by. Den brutale hendelsen gjorde Malala verdenskjent, som en både symbolsk og reell frontfigur i kampen for menneskerettigheter generelt og jenters rett til utdanning spesielt. På sin 16. fødselsdag 12. juli 2013, en dag som ble døpt Malala Day, talte hun offentlig for første gang siden hun ble forsøkt drept av Taliban. Talen var til FN i organisasjonens hovedkvarter i New York, og temaet var igjen barns rett til utdanning. Malala har siden fortsatt å kjempe for grunnleggende rettigheter, og har møtt mange av klodens mektigste, inkludert både Obama og Bono. Faktisk har hun selv prydet forsiden på Time Magazine i egenskap av å være en av verdens 100 angivelig mest innflytelsesrike personer.Nylig havnet hun på andreplass i avstemningen …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal