Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Holmgang bør gå planken

TV 2s Holmgang med Oddvar Stenstrøm er en fare for det opplyste demokratiet i Norge, skriver redaktør Dag Herbjørnsrud.

(Obs. Artikkelen er maskin-oversatt fra norsk av Gtranslate)

Forrige onsdag deltok jeg på TV 2s direktesendte debattprogram Holmgang. Det var ingen lystig affære.

Tvert imot har det fått meg til å forstå hvilken fare dette programmet på sikt er for den norske offentlige debatten. Paradoksalt nok utgjør dagens Holmgang-konsept en trussel mot nettopp de “norske verdiene” som dette programmet så implisitt ynder å forsvare.

Kritikken av Homgang har kommet fram også tidligere, blant annet for bruken av de useriøse “meningsmålingene” på slutten av hver sending. Men det forhindrer ikke at for eksempel Finn Jarle Sæle i Dagen hyppig skryter av at “vi vinner gang på gang avstemningene på skjermen med 90 prosent mot 10 prosent” – det være seg om homofili eller kjønnskvotering.

Senest i mai skrev Sven Egil Omdal at “debattprogrammet “Holmgang” har for lengst bikket over i en parodi på seg selv”.

Parodier er komiske. Men de færreste av “Holmgang”s over 400.000 seere opplever at de bivåner en komedie. Snarere er det virkelighetens tragedie som utspiller seg for åpen TV-skjerm.

Som forrige onsdag. Temaet på Holmgang var debattprogrammets favoritt, nemlig de hundre og én måter å diskutere “Hva skal vi gjøre med innvandrerne”?

Vrengebilde

- annonse -

Mer presist tok programleder Oddvar Stenstrøm utgangspunkt i en undersøkelse fra Norsk Samfunnsvitenskapelig datatjeneste hvor nesten fire av ti ungdommer har svart at innvandring er en “trussel mot norsk egenart”. Det framstilles som at dette så skal være en økning fra 1999, men faktum er at det var et annet spørsmål som ble stilt for seks år siden – slik at mesteparten av grunnlaget for Holmgangs debatt om økende skepsis faller bort.

Et annet sentralt poeng er at skepsisen er minst hvor innvandringen er størst. 75 prosent av ungdom i Oslo mener for eksempel ikke at innvandringen er en trussel mot “det norske”. Medienes, og Holmgangs, framstillinger burde slik bli et naturlig diskusjonstema. Bare forrige onsdags debatt rundt denne ene undersøkelsen burde være en studie i seg selv på hvordan man kan skape mer frykt.

For hva skjer? Jo, det ene er at de inviterte hoveddebattantene er politikere. Ingen inviterte forskere skal ha takket ja til å delta. Dét er i seg selv ikke være overraskende, siden personer med nyanserte meninger vanskelig vil oppleve at deres perspektiv blir ivaretatt.

De deltagende politikerne blir så to fra Fremskrittspartiet (inkludert Siv Jensen) og to fra Høyre (inkl. avtroppende kommunalminister Erna Solberg). Den eneste som får representere de rødgrønne partiene, som det norske folk for noen uker siden stemte fram til regjeringsmakt, blir Gry Larssen. Intet negativt sagt om dyktige Larssen, men det blir unektelig tendensiøst å la en AUF-leder alene måtte representere det politiske folkeflertallet mot blant annet to hissige Frp-ere.

Nå skal det sies at Erna Solberg kom med balanserte uttalelser som i normale situasjoner burde ha avdempet hele debatten. Men slikt stoppet ikke programleder Stenstrøm og Siv Jensen, som fulgte på med det samme vante kjøret om kriminalitet og terror.

Feigingen

På TV 2s nettsider, og i invitasjonen til deltagerne, er følgende et utgangspunkt: “Halvparten av guttene, men bare tre av ti jenter mener innvandringen truer norsk egenart. Hvorfor er det så stor forskjell mellom kjønnene?”

Dette var jo et interessant spørsmål. Dét kunne fått debatten over på et annet spor, på kjønnsforskjeller eller på hvilke holdninger medier og storsamfunnet for øvrig sprer til dagens unge.

Men ble denne opplysningen om kjønnsforskjeller nevnt med ett ord i løpet av de 50 minuttene? Selvfølgelig ikke. Til tross for påminnelser fra både NOAS-leder Morten Tjessem og undertegnede maktet Stenstrøm på ingen måte å holde seg til den debatten han selv hadde invitert til: Som “vanlig” dreide han debatten over til å handle om kriminelle innvandrere, til tross for at alle er enige om at man bør straffe dem.

Stenstrøm har holdt på i snart åtte år som programleder av Holmgang. Forutsigbarheten er til å ta og føle på. Den mest interessante TV-debatten nå ville være å konfrontere Stenstrøm og TV 2 med deres eget ansvar for norske TV-seernes økende frykt. Den debatten skal jeg vedde på at Stenstrøm ikke våger å ta. Han frykter nemlig seernes ærlige dom.

Dag Herbjørnsrud
Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.

Du vil kanskje også likeRelatert
Anbefalte