«Hold dere unna, ellers behandler vi dere som dyr»

Chasing Asylum. Regi: Eva Orner 

Chasing Asylum gir et betimelig kritisk blikk på Australias grusomme flyktningpolitikk.

Dieter Wieczorek
Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.

Chasing Asylum.

Eva Orner 

 

Den 19. juli 2013 ble Australia kjent som et av verdens verste land for asylsøkere. Fra og med den dagen ble båtflyktninger nektet adgang til australsk jord. Flyktninger som ble stanset i australske farvann, ble sporenstreks plassert i interneringsleire på de fjerntliggende øyene Manus (Papua Ny-Guinea) og republikken Nauru.

Leveforholdene der var rett og slett umenneskelige. Flyktningene ble pakket sammen i telt eller bølgeblikkskur i kvelende temperaturer uten hygieniske tiltak, med utilstrekkelige og ofte elendige toaletter, mangel på drikkevann og ingen mulighet for privatliv. Bare på Nauru var 20 000 flyktninger stengt inne på ubestemt tid, uten utsikter til forsvar eller håp om bedre forhold.

Ingen journalister eller filmskapere fikk komme inn i interneringsleirene. Kameraer var forbudt. Derfor måtte Oscar-vinneren Eva Orner basere dokumentaren Chasing Asylum – en amerikansk-australsk samproduksjon – på opptak tatt i hemmelighet i leirene, kjapt filmet og svært fragmenterte. Ansiktene til vitnene, flyktninger såvel som de ansatte i leirene er ofte skjult – for å beskytte dem. Alle forteller om utbredt selvskadingen blant flyktningene – alt fra kutt til selvmordsforsøk ved forgiftning eller henging.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

---
DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.