Hvem er Ho Chi Minh?


Orientering 24.2.1968

De fleste av oss vet at Ho Chi Minh er president i Nord-Vietnam, punktum. — Å få vite mer — om mannen selv — er ikke lett, for han gjør hva han kan for å gjemme seg bak sitt verk. Jeg har foran meg en bok på 389 sider, utkommet i fjor, 1967; den rommer (sannsynligvis) alle de artikler, taler, opprop og innlegg som han har forfattet og sendt ut gjennom sitt lange liv, fra 1920 da han var en fattig og uvitende, men nidkjær ung mann på de tredve, til 1966; jeg leter etter glimt av Ho Chi Minh privat, jeg finner ett ørlite glimt som kommer fram i anledning av en ekteskapslov — han innrømmer at han på en måte ikke er sakkyndig, for han er ungkar. — Har han ofret også ekteskapet for sakens skyld? Det er mulig.

Og saken — hva er så det? Ja, det er først og fremst det vietnamesiske folk, dets frigjøring fra årelang undertrykkelse, urettferdighet og utplyndring; fra føydalismen og fra kolonimakten Frankrike, fra fattigdom, sult og uvitenhet; dets opplæring, trivsel og velferd; dets samling og vekst fram til fred, frihet og demokrati; og dernest: sant demokrati og virkelig fred i hele verden.

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte