Hvem er Ho Chi Minh?

Orientering 24.2.1968

lorentz eckhoff
Email: lorentz@nytid.no
Publisert: 01.03.2018

De fleste av oss vet at Ho Chi Minh er president i Nord-Vietnam, punktum. — Å få vite mer — om mannen selv — er ikke lett, for han gjør hva han kan for å gjemme seg bak sitt verk. Jeg har foran meg en bok på 389 sider, utkommet i fjor, 1967; den rommer (sannsynligvis) alle de artikler, taler, opprop og innlegg som han har forfattet og sendt ut gjennom sitt lange liv, fra 1920 da han var en fattig og uvitende, men nidkjær ung mann på de tredve, til 1966; jeg leter etter glimt av Ho Chi Minh privat, jeg finner ett ørlite glimt som kommer fram i anledning av en ekteskapslov — han innrømmer at han på en måte ikke er sakkyndig, for han er ungkar. — Har han ofret også ekteskapet for sakens skyld? Det er mulig.

Og saken — hva er så det? Ja, det er først og fremst det vietnamesiske folk, dets frigjøring fra årelang undertrykkelse, urettferdighet og utplyndring; fra føydalismen og fra kolonimakten Frankrike, fra fattigdom, sult og uvitenhet; dets opplæring, trivsel og velferd; dets samling og vekst fram til fred, frihet og demokrati; og dernest: sant demokrati og virkelig fred i hele verden.

Ja, dette er saken, programmet for Ho Chi Minh; det er dette han har arbeidet for hele sitt liv, fra tidlig ungdom, gjennom manndom og opp i sin høye alderdom. For denne saken har han ofret alt, alt. Og hva har han ikke fått utrettet? Nesten alt, unntatt det som president Johnson og hans bomber hindrer ham i. Han har vekket det vietnamesiske folk opp til håp og til tro på framtiden; han har organisert partiet, organisert kampen mot det franske kolonivelde; ført denne kampen fram til seier; skapt sitt fedrelands lovverk; arbeidet for gjenforening med Syd-Vietnam, for opplæring og oppdragelsen av et helt folk, og nå kjemper han en kamp mot amerikansk militærmakt, mot napalmbomber og hundretusener av soldater. Intet under om han i sin høye alderdom kan bli trett, og bli nødt til å søke ly og hvile oppe i fjellene — han er 77 år gammel.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer