Hiv sjiten – i Førdefjorden

«Det trengs en ny giv i miljøpolitikken. Under dagens regjering har klassisk naturvern blitt nedprioritert.» Du tror sikkert det er noe vi i Naturvernforbundet har sagt. Vi kunne jo gjort det. I alle fall etter de siste ukers offensiv mot naturen. Men det var ikke det. Det var Erna Solberg som sa det rett før […]

Bildet er fra en av Tines reklamefilmer
Ny Tid

«Det trengs en ny giv i miljøpolitikken. Under dagens regjering har klassisk naturvern blitt nedprioritert.»

Du tror sikkert det er noe vi i Naturvernforbundet har sagt. Vi kunne jo gjort det. I alle fall etter de siste ukers offensiv mot naturen. Men det var ikke det. Det var Erna Solberg som sa det rett før valget i 2013.

Mens utenriksministeren reiser verden rundt for å overbevise andre land om å kutte subsidiene til fossil energi, sørger regjeringen her hjemme for en halv milliard til Store Norske Spitsbergen Kulkompani, så de ikke går konkurs.

«Har dere ingen forståelse for arbeidsplassene?» er spørsmålet til oss som er kritiske til denne pengebruken, og i stedet skulle sett kullgruvene i et sårbart Arktis-miljø lagt ned. Jo, selv kineserne skjønner sikkert at det er enklere å legge ned deres arbeidsplasser i kullindustrien enn våre.

Søppelplass. Dagen etter at gruva på Svalbard var berget, var det oljeindustriens tur. De har slitt med fallende priser den siste tiden. Som småunger foran godteridisken har de pekt på nye områder hvor de vil lete etter olje. Tilfeldigvis lå noen av disse områdene innenfor der iskanten går. Uff da, så dumt. Der var vi jo enige om ikke å bore. Men det er ikke verre enn at det kan løses. Vi flytter iskanten!

Dessuten har jo naturen flytta iskanten, ifølge statsministeren. Vel, den fikk god hjelp fra oss. Vi puffer den nordover ved hjelp av kull, olje og gass.

Skadene et sjødeponi fører til, er så store at fiskeriministerens egne fagfolk har frarådet dette på det sterkeste.

Uka før kullet på Svalbard havnet i mediene og iskanten sendte flyttemelding, var det Førdefjorden det gjaldt. Fjorden er en av de reneste og rikeste fjordene vi har. Nå skal deler av den gjøres om til søppelplass for gruveindustrien.

Viktige gyte- og oppvekstområder for fiskeslag som er truet av utryddelse, vil bli ødelagt eller sterkt berørt. Skadene et sjødeponi fører til, er så store at fiskeriministerens egne fagfolk har frarådet dette på det sterkeste. 60 sjømatbedrifter i og rundt fjorden frykter for sine arbeidsplasser som en følge av at fjorden ved bygda Vevring gjøres om til avfallsplass.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.