Bestill sommerutgaven her

Hitlers favorittregissør Leni Riefenstahl

HISTORIEFORFALSKNING?: Nina Gladitz utfordrer oppfatningen om at Leni Riefenstahl var en genial kunstner med dårlig politisk gangsyn. Hennes dokumentar om filmskaperen har etter en rettssak ligget gjemt i det tyske WDR-arkivet siden 1982. Også reaksjonene på Gladitz’ bok viser hvor vanskelig det er å søke sannhet og gi de svakeste i samfunnet en stemme.

Nina Gladitz’ (1946–2021) bok om den berømte nazi-filmregissøren Leni Riefenstahl (1902–2003) utfordrer oppfatningen om at Riefenstahl var en genial kunstner med dårlig politisk gangsyn. Boken er resultatet av et tilnærmet livslang forskningsarbeid som Gladitz påbegynte i forbindelse med TV-dokumentaren hun laget om rom- og sintioverlevende fra Holocaust – som ble kringkastet av WDR i september 1982: Zeit des Schweigens und der Dunkelheit.

Josef Reinhard, hans slektninger og andre rom- og sintifamilier, de fleste var mødre med barn, ble rekruttert av Riefenstahl i en nazileir nær Salzburg og tvunget til å jobbe som statister under innspillingen av Riefenstahls film Tiefland (Lowlands). De ble deretter drept av nazistene. De som sto frem i Gladitz’ dokumentarfilm, var noen få som overlevde.

Riefenstahl gjorde en stor innsats for å eliminere sporene av sitt engasjement for det nasjonalsosialistiske regimet hun feiret i filmene.

Gladitz var den første som ga de overlevende mulighet til å fortelle offentligheten om det forferdelige de hadde opplevd, og om hvor grusom . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Melita Zajc
Zajc er medieviter, forsker og filmkritiker. Hun bor og arbeider i Slovenia, Italia og Afrika.

Relaterte artikler