Bestill sommerutgaven her

Historisk migrasjon som utsiktspunkt til det moderne Kina

Diaspora’s Homeland. Modern China in the Age of Globalization
Forfatter: Shelly Chan
Forlag: Duke University Press (USA)

20 millioner kinesere udvandret i årene 1840 til 1940. Shelly Chan analyserer det moderne Kina i et diaspora-perspektiv og utvider vår forståelse af Kina og historien.

Udvandringen fra Kina i årene 1840 til 1940 er kun overgået i omfang af den europæiske udvandring til Amerika og den senere massemigrationen fra Indien. Med konstateringen af dette faktum minder Shelly Chan os om to vigtige ting i sin nye bog Diaspora’s Homeland. Modern China in the Age of Globalization: at Europa engang var afsender- snarere end modtagerregion, og at kinesere gennem århundreder er migreret verden rundt. Flere end 20 millioner forlod Kina i ovennævnte periode, og ifølge Chan kan opkomsten af det moderne Kina med fordel undersøges med disse diasporaer som udsigtspunkter.

Mennesker og ting

I en tid med øget fokus på Kina og landets stigende position i den globale orden er Chans brug af migrationsdynamikker som et vindue til dagens forskyvninger i verdens magtbalance både betimelig og tankevækkende. Hendes påstand er at diasporiske øjeblikke har spillet en afgørende rolle for hvorledes kinesiske suverænitetsforestillinger, etableringen af diplomati, debatter om tradition/modernitet og kampe mellem socialisme og kapitalisme har udviklet sig.

Et «diasporisk øjeblik» er for Chan «betydningsfulde sammentræf» (momentous encounters) hvor migranter har sat uforudsete hændelser i gang i oprindelseslandet: Det var for eksempel arbejdsmigrationen til Amerika i slutningen af det 19. århundrede som trak det Qing-dynastiske Kina ind i en vestlig geografi, socialt, politisk og økonomisk, argumenterer Chan.

Ved Kinas legalisering af emigration blev diasporaens frygt for sanktioner ved eventuel hjemkomst fjernet.

Chan ser også på hvordan national identitet i Republikken Kina (til dels) blev skabt gennem indflydelsesrige kinesiske købmænds aktiviteter i Sydøstasien.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Nina Trige Andersen
Trige Andersen er frilansjournalist og historiker.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
Corona / De mere positive aspekter ved CoronaIntet har jo hast mere. Sygdom, død og økonomisk ruin er pandemiens markante spor, men i corona-tiden opstår også erkendelse og indsigt, som vi bør tage med os videre.
Samtaler med lysets hastigheter. Konstruksjonen av det digitale dødsriket. (av Ole Sverre Olsen)Når Klaus Schwab, grunnleggeren av World Economic Forum, introduserer den fjerde industrielle revolusjon (Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution), og når Elon Musk, gründeren bak suksessen Tesla, pluss konsernsjef for Facebook Mark Zuckerberg legger frem visjonene for det 21. århundre, bør du følge oppmerksomt med på hva som er det konkrete innholdet i det de presenterer av teknologi, forsket frem i laboratoriene i Silicon Valley.
Kortfilm / Stolen Fish, … (av Gosia Juszczak, …)Med svært ulike innfallsvinkler viser to av dokumentarene på Kortfilmfestivalen hvor forstemmende langt unna vi er en bærekraftig utvikling.
Modernisme / Carsten Boysen: En rettferdig boligpolitikk, … (av Jon Guttu, …)Kan dagens usosiale by- og boligsituasjon trenge mer modernisme? To bøker aktualiserer en fremskrittstro på at samfunnet kan endres til det bedre.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte