Historiens elv forgiftes

Nilen ødelegges av kloakk, søppel og avfall. Dette truer livene til millioner av mennesker i flere land.

Forurensningen er synlig over Nilen ved Universitetsbroen i Kairo, Egypt. FOTO: AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED
Halle Jørn Hanssen
Hanssen ledet tidligere Norsk Folkehjelp

Den hvite Nilen har sitt utløp fra høylandsområdene i Burundi, Rwanda, Uganda, Tanzania og Kenya. Den blå Nilen har sitt utløp fra Tanasjøen i Etiopia, og møter Den hvite Nilen ved Sudans hovedstad Khartoum. Den blå Nilen har størst vannføring, og utgjør om lag 85 prosent av vannmassen etter Khartoum. Avstanden fra høylandsområdene i Det sentrale Afrika til Middelhavet er om lag 6700 kilometer.
Så lenge folkene langs Nilen levde tradisjonelt, kunne de drikke vannet fra elva. De kunne fiske, og vanne sin jord uten frykt for farlige giftstoffer. Sånn er det ikke lenger. En voksende forurensning er i ferd med å ødelegge Nilen, og dermed også livet til over 100 millioner mennesker.

Vekst. Forurensingen begynner der Nilen starter, og henger sammen med flere ting: mer bruk av kunstgjødsel og pesticider i landbruket, befolkningsvekst og urbaniseringen av hele området. Byene vokser raskt – Ugandas hovedstad Kampala som per i dag har 1,8 millioner mennesker, Tanzanias nest største by Mwanza har snart 800 000, og Kenyas tredje største by Kisumu har snart 700 000 innbyggere. Kloakken fra innbyggere og industri renner for det meste urenset ut i Victoriasjøen. Foreløpig finnes det hverken en effektiv lovgivning eller nok penger til renseanlegg som kan hindre en gradvis ødeleggelse av Victoriasjøen.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL