Globus. Foto: Berit Roald/SCANPIX

Himmelen ramler ikke ned


Verden blir på mange måter et stadig bedre sted å være, for stadig flere mennesker. Ifølge professor ved handelshøyskolen i København, Bjørn Lomborg, kan vi takke bred økonomisk vekst for dette.

Lomborg er gjesteprofessor ved Handelshøyskolen i København og direktør ved Copenhagen Consensus Center
Email: bjorn@nytid.no
Publisert: 2018-08-01

Mennesker tiltrekkes av dårlige nyheter. Mediene reflekterer og former denne preferansen når de fôrer oss med elendighet og panikk. Lange, langsomme, positive trender når ikke frem til førstesidene eller samtalene ved kaffemaskinen. Så vi utvikler besynderlige misoppfatninger, og den fremste blant disse er ideen om at det meste går galt.

Da jeg ga ut Verdens sande tilstand i 1998, pekte jeg på at verden stadig blir bedre på mange måter. Den gangen ble dette betraktet som kjetteri, ettersom det punkterte flere vanlige og høyt ansette misoppfatninger, som troen på at naturressursene var i ferd med å brukes opp, at en stadig voksende befolkning fikk mindre å spise og at luft og vann ble mer og mer forurenset.

I hvert tilfelle viste grundige undersøkelser av dataene at de dystre scenarioene som rådde den gangen, faktisk var overdrevne. Mens fiskeforekomster krymper på grunn av manglende regulering, kan vi faktisk spise mer fisk enn noen gang før, takket være oppdrettsnæringen. Bekymringer for at skoger forsvinner, ser bort fra det faktum at etter hvert som land blir rikere, øker de skogkledte områdene.

Luftforurensning

Siden jeg skrev boken, har verden bare blitt bedre. For eksempel har vi sett en reduksjon i barnedødelighet og feilernæring på verdensbasis, og det har vært massive fremskritt i arbeidet med å utrydde polio, meslinger, malaria og analfabetisme.

Ved å fokusere på et av de dødeligste miljøproblemene – luftforurensning – kan vi se noen av årsakene til forbedringene. Etter hvert som verden har utviklet en bevissthet knyttet til problemet, har tallet på dødsfall som skyldes luftforurensning sunket dramatisk, og denne trenden vil sannsynligvis fortsette. Å se på en forurenset by i et land som Kina kan gi inntrykk av at det ikke er slik, men inneluften i hjemmene til de fattigste menneskene er omtrent ti ganger mer forurenset enn den verste utendørsluften i Beijing. Det alvorligste miljøproblemet for mennesker er innendørs luftforurensning fra matlaging og oppvarming med skitne energikilder som ved og dyreekskrementer – som er et resultat av fattigdom.

Abonnement kr 195/kvartal

Langsomme, positive trender når ikke frem til førstesidene.

I 1900 skyldtes over 90 prosent av alle dødsfall innendørs luftforurensning. Økonomisk utvikling har gitt mer utendørs forurensning, men også mye mindre innendørs forurensning. Redusert fattigdom har gått hånd i hånd med …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)