Nur eine Frau Regissør Sherry Hormann

Heltinnen Hatun


DØDELIG SELVSTENDIGHETSKAMP: Det tyske doku-dramaet Nur eine Frau skildrer Hatun Sürücüs skjebnesvangre kamp for selvstendighet og ender med brorens æresdrap.

Ciftci er journalist og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 2019-08-01
Nur eine Frau
Regisør: Sherry Hormann
(Tyskland)

Nur eine Frau (A Regular Woman) handler om den 23 år gamle tysk-tyrkisk-kurdiske Hatun Sürücü, som 7. februar 2005 blir æresdrept av broren Ayhan Sürücü med tre skudd mot hodet på en bussholdeplass nær leiligheten sin i Tempelhof i Berlin. 14. februar 2005 blir tre av de fem brødrene hennes utpekt som gjerningsmenn og arrestert.

14. september 2005 tilstår den yngste broren Ayhan drapet og må sone minstestraff på ni år og tre måneder. Brødrene applauderer da dommen avsies; siden Ayhan bare er 18 år da han dreper søsteren, kan han dømmes til maksimalt ti års fengsel. Da han blir løslatt 4. juli 2014, blir han umiddelbart deportert fra Tyskland til Tyrkia.

Familien Sürücü er konservative muslimer fra Erzurum i Tyrkia, med kurdiske røtter, bosatt i Kreuzberg i Berlin. De tilhører det kollektivistiske og patriarkalske familiesystemet med strenge religiøse verdier. 16 år gammel blir Hatun tvangsgiftet med fetteren sin i Istanbul. Sammen får de sønnen Can («liv» på tyrkisk). Med Can i armene rømmer hun fra den voldelige ektemannen til familien i Kreuzberg. Foreldrene fordømmer henne for at hun har rømt, og hun blir nødt til å flytte inn i en bolig for alenemødre sammen med veslegutten sin.

Krigerkvinnen

Hatuns frigjøring begynner med at hun går på nattklubb. I en magisk nattklubbscene med pulserende musikk lar hun hijaben falle. Hun går også på skole for å bli elektriker (i mars 2005, en måned etter at hun ble drept, kunne hun ha fullført studiene). Etter hvert får hun den tyske kjæresten Tim, som også blir en kjærlig stefar for Can. Sammen lever de et selvstendig og fritt liv – noe Hatuns familie misliker på det sterkeste.

Dokumentarstilen forsterker Hatuns tilstedeværelse og skaper en nærhet mellom henne og tilskueren.

Hun prøver å løse konflikten med familien ved å invitere dem til sitt hjem, men det viser seg å ha motsatt effekt. Hun søker støtte i Tim, men til slutt blir det for mye for ham, og han blir nødt til å bryte forholdet. Igjen er …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?
Abonnement kr 195/kvartal