«Helt sikkert?»


Sikkerhetstiltak kan koste mer enn de smaker. Hensyn til trivsel og trygghet i byrommet er en krevende balansegang. 

Marstrander er frilansskribent.
Email: hcmarstander@gmail.com
Publisert: 2017-11-10
The City Between Freedom and Security
Forfatter: Deane Simpson Vibeke Jensen og Anders Rubing (red.)
Birkhäuser, Tyskland

Sikkerhet i det offentlige rom har lenge vært en faktor som enhver verdensborger har måttet forholde seg til i større eller mindre grad, men noe de færreste har hatt mulighet til å få en grundig innføring i. Det kan du nå, men vær forberedt på at det er en ganske lang og mørk korridor, med en og annen skummel overraskelse på veien. Boken er svart på utsiden og har 336 sider, de fleste skrevet med knøttliten skrift. Potensielt skummel, fordi Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NMS), Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), og Storbritannias Center for the Protection of National Infrastructure (CPNI) er noen av bidragsyterne. Der har PST blant annet skrevet et innlegg om hvordan sikkerhet for deg og meg kan være en balansegang mellom «funksjon, budsjetter, materiell motstandskraft (resilience) og design».

Dette er en selvfølge, men en selvfølge i hvert fall undertegnede hadde tenkt lite på før denne boken.

Overdimensjonerte blomsterpotter. Boken er litt som et arkitektonisk signaturbygg selv: speilblank og kald på utsiden, med elementer av naturlige innslag når du beveger deg inn i bokens rom. Det er en elegant kombinasjon av kaldt og mykt, glatt og materielt. Etter at du har åpnet coveret, dukker det opp en uvanlig bokrygg med eksponert binding. Svart, CMYK-gult og hvitt med tydelige kapitteloverganger, oversiktlige emneinndelinger, sitatuthevninger og grundig kreditering.

Det må ha vært en helvetes plantegning som lå til grunn for sammensyingen av prosjektet. Boken er svært omfattende, har en god balansegang mellom de ulike bidragsyterne, er velskrevet (forordet, skrevet av rektor for Bergen Arkitekthøgskole, Cecilie Andersson), og ikke minst omfatter den en rekke detaljerte tegninger fra alle verdens kriker, kroker og knutepunkt, som viser hvordan ulike sikkerhetstiltak har blitt implementert. Dette eksempelvis i form av installasjoner, barrierer, vakttårn, videoovervåking, underjordisk armert betong – for ikke å glemme de overdimensjonerte blomsterpottene som har skutt opp overalt her til lands. Hver og en stor nok til å huse en litt kortvokst student med beskjedne behov.

Du kan estetisere sikkerhetstiltakene, som de over- dimensjonerte blomsterpottene eller «sikkerhetsklarert …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)