Helt eller forræder?


Motstandsmannen Asbjørn Sunde var personifiseringen av det kommunistiske fiendebildet makthaverne ville skape etter krigen. Var han virkelig spion – eller en krigshelt som ble ofret?

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-04-28

Offer eller spion Regi: Tore Severin Netland og Terje Ranes, foto: Hilde Malme Filmveteran Tore Severin Netland har nylig hatt premiere på sin kinodokumentar Offer eller spion, om motstandsmannen Asbjørn Sunde, lederen av Osvald-gruppa under andre verdenskrig. Sunde gjennomførte  1941–1944 over 100 aksjoner, men ble under den kalde krigen – i 1954 – dømt for spionasje. Hvem han var, og hvem som styrte hans bevegelser er spørsmål regissøren reiser i denne unike krigsdokumentaren – sammensatt av arkivbilder fra aviser, filmaviser, dokumentarer og spillefilmer, intervjuer og egne dramatiseringer av episoder i Sundes liv. Broket bakgrunn. Asbjørn Edvind Sunde ble født 26. desember 1909 i Vikna, og døde 23. april 1985 i Oslo. Han vokste opp på Karmøy. Faren var glødende syndikalist, men familien gikk i oppløsning, og flere av sønnene havnet på barnehjem. Som ung mann reiste Sunde til Horten for å gå inn i det sjømilitære korps. Her tok han styrmannseksamen og stiftet familie allerede før krigen. Han hadde imidlertid vanskelig for å tilpasse seg den militære disiplinen, og ble ganske raskt utvist fra tjenesten. Sunde tok hyre som matros på flere båter, men også her førte hans manglende vilje til å underordne seg, samt hans tydelige kommunistsympatier, til at han ble svartelistet. Han fikk ikke lenger hyre, og ble arbeidsløs. Sunde ble norsk soldat under borgerkrigen i Spania på den republikanske siden, og her lærte han å lage og utplassere sprengladninger og bomber. Fra Spania skrev han hjem til NKUs avis Klassekampen og NKPs avis Arbeideren – hvor artiklene bar navnet «Rapport fra vår frontkorrespondent». Osvald-gruppen og krigen. Det var ferdighetene fra Spania som ledet til at Sunde ble sabotør og spesialagent i kampen mot tyskerne. Hans motstandsgruppe begynte som den kommunistiske Wollweber-gruppen i Norge, grunnlagt av den tyske kommunisten Ernst Wollweber i samarbeid med Sovjetunionen. Osvald-gruppen – navnet ble brukt av den tyske okkupasjonsmakten – var den første og mest aktive væpnede, sivile motstandsgruppen i Norge, og Sunde var fra starten i 1941 dens ubestridte leder. 39 sabotasjeaksjoner er nevnt i Sundes egen bok Menn i mørket, mens høyesterettsadvokat, Anders-Langes-partipolitiker og motstandsmann Erik Gjems-Onstad mente antallet var på drøye 200. London-regjeringen ga økonomisk støtte til Sunde og hans sabotører, men disse så seg likevel …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal