Bestill sommerutgaven her

Helseindustrielt kompleks?

HELSEINDUSTRI: Kan Eisenhowers advarsel mot nyliberalisme overføres til dagens tjenesteindustri rundt helsefagene?

I sin avskjedstale til det amerikanske folk i januar 1961 lanserte Dwight Eisenhower begrepet militærindustrielt kompleks som et forsøk på å beskrive et offentlig–privat samrøre han mente eksisterte mellom våpenindustrien og amerikansk militærpolitikk. Eisenhowers poenger er noe mer komplekse enn direkte anklager om simpel korrupsjon. Blant annet påpeker han en form for industrialisering og byråkratisering av forskning som går på bekostning av den frie intellektuelle tanke, og som i sin konsekvens er i strid med utviklingen av gode og fornuftige løsninger av offentlige oppgaver. Ikke uten grunn har Eisenhowers begrep gått inn som en del av statsvitenskapsfagets begrepskanon. Eisenhower forutså, og advarte mot, det vi i dag kjenner som nyliberalisme og «New Public Management».

Tjenesteindustri

Kan Eisenhowers poenger overføres til dagens situasjon, der vi ser eksponentielt økende utgifter og en galopperende tjenesteindustri rundt helsefagene? Jeg trodde at jeg hadde kommet opp med en original idé da jeg for meg selv formulerte begrepet helseindustrielt kompleks, men et søk på Google viste, i grunnen ikke overraskende, at dette begrepet var lansert i akademia allerede i 1969. Det finnes en omfattende litteratur om emnet, det meste handler om det vi i dag kjenner til om den farmasøytiske industriens påvirkning på medisinsk tenkning og utvikling. Ser vi nå en ny dimensjon ved det helseindustrielle komplekset, der industrien selger inn tjenester, tenkning og styringssystemer?

Dialektikken – av en eller annen grunn nøler jeg med å bruke uttrykket dialektisk materialisme – har lært oss at vi bør se etter paradokser og åpenbare motsetninger dersom vi vil forstå prosesser der makt, interesser og kunnskapsdannelse brynes mot hverandre.
. . .


Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -
torekierulfnaess@hotmail.com
Næss er lege og filosof. Fast kommentator i Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte