Helbredelse i det naturlige

1900. Vegetarier, Künstler und Visionäre suchen nach dem neuen Paradies
Forfatter: Peter Michalzik
Forlag: DuMont Buchverlag, Tyskland

NYTENKERE: Det anarkistiske kollektivprosjektet Monte Verità var et grensesprengende, vibrerende sentrum med inspirasjon for tankegods som finner gehør også i dag.

En pensjonatvertinne i Torino titter gjennom et nøkkelhull og ser en splitter naken mann danse i orgiastiske piruetter, alene. Innimellom improviserer han vilt på piano. Slik setter Peter Michalzik scenen for boken 1900. Vegetarier, Künstler und Visionäre suchen nach dem neuen Paradies («1900. Vegetarianere, kunstnere og visjonære søker et nytt paradis»). Den nakne danseren er en av tidenes mest innflytelsesrike filosofer – Friedrich Nietzsche. I Slik talte Zarathustra# beskrev han idealet: Det frie individ, løsrevet fra det allmenne, fra flokken, fra Gud. På leting etter en dionysisk energi, som skaper av et nytt selv, «overmennesket».

Når alle bånd til det bestående er kuttet, befinner vi oss riktignok raskt i et truende ingenmannsland. Nietzsche forutså på uforklarlig vis sin egen skjebne: «Ti år med genialitet, ti år med sykdom.» Sine siste år tilbrakte geniet i taus hjelpeløshet, i sin søsters varetekt. Et liv nærmere naturen.

Det nakne mennesket var det naturlige mennesket.

Men inspirasjonskilder er udødelige. Nietzsches ånd gjenfinner vi i Monte Verità («Sannhetens berg»), et fenomen som er både jordnært og utopisk, et sentrum for avhoppere av mange slag på en høyde ved Lago Maggiore i Sveits. I brytningen mellom gammel og ny tid ved århundreskiftet 1900 samlet det seg en gruppe individualister som ville fri seg fra samfunnets lenker og vie seg til nyska …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Ranveig Eckhoff
Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte