Har de ham nå?

Slobodan Milosevic: En diktator og et skytevåpen, alene med sin elskede i en bunker. I stedet overgav Milosevic seg til serbisk politi, etter løfter om besøk fra familien og om at han ikke umiddelbart skal utleveres til krigsforbryterdomstolen i Haag. I Serbia skal Slobodan Milosevic stilles for retten for sine økonomiske disposisjoner. Mer usikkert er […]
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 05.04.2001

Slobodan Milosevic: En diktator og et skytevåpen, alene med sin elskede i en bunker. I stedet overgav Milosevic seg til serbisk politi, etter løfter om besøk fra familien og om at han ikke umiddelbart skal utleveres til krigsforbryterdomstolen i Haag.

I Serbia skal Slobodan Milosevic stilles for retten for sine økonomiske disposisjoner. Mer usikkert er det om han vil måtte stå til rette for krigsforbrytelsene i Kroatia, Bosnia og Kosovo. Derfor krever den internasjonale krigsforbryterdomstolens sjefsanklager Carla del Ponte at Serbia utleverer Milosevic, eller i det minste åpner for en internasjonal rettssak i Serbia.

Paradoksalt nok er det imidlertid langt fra sikkert at Haag-domstolen vil finne tilstrekkelige beviser for Milosevic» ansvar for krigsforbrytelser – i hvert fall de verste av dem. Så langt er han bare tiltalt for forbrytelsene i Kosovo. Men Carla del Ponte har per dags dato ikke siktet eller tiltalt Milosevic for forhold i Kroatia eller Bosnia.

En årsak er at det kan bli vanskelig å bevise at Milosevic var personlig ansvarlig for eksempelvis den jugoslaviske armeens støtte til overgrep og etnisk rensning – selv om han nå påstår at pengene han stjal fra statskassa ble brukt på krigføring i Bosnia snarere enn til eget luksusforbruk. En annen årsak er at viktige ledd i en beviskjede mot Slobodan Milosevic fortsatt er på frifot (Bosnia-serbernes krigsherre Radovan Karadzic og hans general Ratko Mladic, for eksempel), innehar politiske verv (som Serbias sittende president Milan Milutinovic) eller er døde. Det gjelder blant annet de to personene som kunne bevist Milosevic» direkte ansvar for krigsforbrytelser i Kroatia:

En av dem var Radovan Stojic «Badza», tidligere sjef for territorialforsvaret for Slavonia, Baranja og det vestlige Srem. «Badza» var direkte underlagt Slobodan Milosevic da han på begynnelsen av 90-tallet organiserte krigsforbrytelser i Kroatia. Blant dem som utførte krigsforbrytelser på «Badzas» oppdrag var den beryktede lederen for «Arkans tigre» – Zeljko Raznatovic. Mye tyder på at «Arkan» handlet på ordre fra «Badza» som handlet på ordre fra Milosevic. Men disse to sine vitnesbyrd blir aldri lagt fram.

Den 11. april for fire år siden ble «Badza» skutt og drept inne på sin favorittrestaurant Mama Mia i Beograd. Under begravelsen stod «Arkan» bare noen meter bak Slobodan Milosevic. Folk som var tilstede fortalte at «Arkan» nesten brøt sammen i krampegråt. Den 15. januar i fjor ble «Arkan» skutt i vestibylen på Hotel Interkontinental i Beograd. Dermed var sporet mellom Milosevic og krigsforbrytelsene i Kroatia i det minste tilslørt ytterligere.

Haag-domstolens aktorat arbeider selvsagt på harde livet for å stable på beina en tiltale også for Bosnia og Kroatia. Men om de klarer det, er usikkert. Og da har de ham altså, men ikke for Slobodan Milosevic» verste forbrytelser: Initieringen av den etniske rensingen i Bosnia.

Kommentarer