Bestill sommerutgaven her

Har stråleverndirektoratet stukket hodet i sanden?

DEBATT / Flere statlige ekspertkomiteer i andre europeiske land konkluderer med reell risiko for skadevirkninger.

Det overrasker meg å lese at Lars Klæboe og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) åpenbart ikke er kjent med at flere statlige ekspertkomiteer i andre europeiske land konkluderer med reell risiko for skadevirkninger av trådløs teknologi under våre grenseverdier.

Er ikke strålevernforvaltningen forpliktet til å gjøre seg kjent med dette? Har DSA hatt hodet i sanden de siste årene?

Et eksempel er det statlige sveitsiske BERENIS-utvalget, som nylig konkluderte med at selv svake elektromagnetiske felt (EMF) kan føre til endringer i oksidant-balansen (oksidativt stress), og at dette potensielt kan føre til alvorlige helseskader hos barn og sårbare grupper. Utvalget slår fast at majoriteten av studiene finner at eksponeringen for svake EMF er knyttet til signifikant grad av oksidativt stress.

Tidligere viste et offentlig fransk ekspertutvalg til mulige skadevirkninger på barns kognitive og mentale helse, basert på funn i flere studier. De anbefalte bl.a. at barns eksponering for mobiltelefoni reduseres.  Urovekkende funn i en rekke publiserte studier på dyr og mennesker er bakgrunnen for at Frankrike og flere andre land har innført begrensninger for bruk av trådløs teknologi (WiFi) i barnehager og skoler og at enkelte land har mye lavere grenseverdier. Dette er selvsagt relevant, selv om DSA prøver å framstille det som uviktig.

I Norge har vi dessverre et strålevern som utelukkende baserer seg på kilder dominert av en liten klikk med fagfolk og konsulenter knyttet til . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Ingrid Wreden Kåss
Wreden Kåss er skribent og har mastergrad i filosofi fra UiO, samt bachelor i bibliotek- og informasjonsvitenskap.

Du vil kanskje også like