Har du bekymret deg for verdens tilstand i dag?

Nerds retten die Welt
Forfatter: Sibylle Berg
Forlag: Kiepenheuer & Witsch, Tyskland

DUGNAD: Sibylle Berg har skrevet en aktuell bok der hun intervjuer nerder som prøver å redde verden.

Nerds retten die Welt («Nerder redder verden») av den sveitsiske forfatteren og dramatikeren Sibylle Berg (f. 1962) består av 16 intervjuer med ulike «nerder» fra et bredt spekter av disipliner: nevrobiologi, filosofi, nevropsykologi og systemteori, for å nevne noen.

Intervjuene ble utført som en del av research-arbeidet til hennes dystopiske roman GRM. Brainfuck (2019), over en periode på to år, og er tidligere publisert i det sveitsiske nettmagasinet Republik. Hittil i år har hun mottatt hele tre priser for arbeidet: Johann Peter Hebel-prisen, Bertolt Brecht-litteraturprisen og den sveitsiske Grand Prix-litteraturprisen.

I nerdenes hender

Boken ble utgitt like før pandemien brøt ut, og aktualiteten er slående. Under pandemien blir vitenskapen satt på prøve. Vi er avhengig av helsevesenet, leger, forskere og vitenskapsmenn.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du har lest over 15 frie artikler, kan vi derfor be deg tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr.

Pinar Ciftci
Ciftci er journalist og skuespiller.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

En landbrugsklynge – et topmoderne industrielt kompleks

MAD: Problemet er adgangen til mad. Alle skal spise for at leve. Skal vi spise, må vi købe. For at købe, må vi arbejde. Vi spiser, fordøjer, og skider.

Dydens diktatur

KINA: Kinas kommunistparti praler i dag med, at det er i stand til at genkende enhver af landets 1.4 milliarder borgere inden for få sekunder. Europa må finde alternativer til den stigende polarisering mellem Kina og USA – mellem et statsligt overvågende diktatur og den liberalistiske individualismes hensynsløse selvudlevelse. Måske en form for anarkistisk samfundsorden?

Protest kan koste deg livet

HONDURAS: Nina Lakhanis farlige søken etter sannheten bak drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres ender opp i flere spørsmål enn svar.

Det kulturelle bindemiddelet

ROMAN: DeLillo iscenesetter en slags allmenn, paranoid tilstand, en mistenksomhet som har global rekkevidde.

Kreativ ødeleggelse

SØPPEL: Norge er ikke rigget for tekstilsortering. Selv om vi sorterer søppel, er vi ikke i nærheten av steder i Japan, som kan resirkulere i 34 ulike kategorier. Der er målet at kommunene ikke sitter igjen med noe avfall – og uten søppelbiler!

Kontrollsamfunnet og det uregjerlige

SENMODERNE: Mennesker i dag får mer og mer kontroll over omgivelsene – men mister kontakt med verden. Hvor går grensen for målinger, kvalitetssikringer, kvantifiseringer og byråkratiske rutiner?