Håpets forfatter

Vinneren av årets Nobelpris i litteratur, Svetlana Aleksijevitsj, gir håp, mener rådgiver i Helsingforskomiteen Inna Sangadzhieva.

Svetlana Aleksijevitsj (67) er den første sakprosaforfatteren som får Nobelprisen i litteratur siden Winston Churchill ble tildelt prisen i 1953. Rådgiver i Den norske Helsingforskomiteen, Inna Sangadzhieva, mener Aleksijevitsjs litteratur tilgjengeliggjør viktige vitnesbyrd om menneskenes levekår under sovjetveldet.
«Det spesielle med Aleksijevitsj er nettopp at hun trekker linjer mellom fortid, nåtid og fremtid. Hun setter søkelyset på enkeltmenneskene, ikke minst på kvinnene. Screen Shot 2015-10-14 at 21.35.46Man kan ikke unngå å identifisere seg med de skjebnene Aleksijevitsj beskriver,» sier Inna Sangadzhieva til Ny Tid. «Nå snakker jeg som russer – jeg vokste opp i Sovjetunionen og kjenner det postsovjetiske og posttotalitære. Vi bærer alle på et tungt traume; vi er ødelagt av den totalitære staten, og vi er redde: redde for å innrømme sannheten, først og fremst overfor Screen Shot 2015-10-14 at 21.35.16oss selv. Vi er redde for staten, og redde for frihet,» fortsetter hun. «Dette gjelder ikke bare én generasjon, men mange flere, tatt i betraktning at vi tross den lange tiden som er gått, ikke er blitt ferdige med det postsovjetiske. Aleksijevitsjs stil bearbeider sårene våre, uttrykker sannheten, og hjelper oss ut i lyset – noe som gir håp,» mener hun.
Aleksijevitsj debuterte som forfatter i 1985, men bøkene Krigen har intet kvinnelig ansikt og Bønn for Tsjernobyl kom ut på norsk først i fjor. I år kom Slutten på det røde mennesket. Tiden second hand, og om få uker utkommer Kister av sink, som handler om Sovjetunionens katastrofale krig i Afghanistan.
«Aleksijevitsj følte allerede på 1980-tallet pulsen av endringene, og dokumenterte dem for å vise det Sovjet-regimet aldri fortalte, og det som var helt nytt i tiden – om hvordan det enkelte mennesket hadde hatt det,» sier Sangadzhieva. «Mye av det Aleksijevitsj skrev da, er svært aktuelt også nå, for populariteten til både Russlands president Vladimir Putin og Hviterusslands president Alexandr Lukasjenko kommer av deres evne til å misbruke og manipulere en felles ’sovjetisk’ hukommelse for å styre sine respektive land,» sier Sangadzhieva.


Reaksjoner.
Etter at prisen ble kunngjort den 8. oktober, er det mange som har spekulert i hvordan det hviterussiske regimet vil reagere på at Aleksijevitsj er blitt tildelt verdens gjeveste litteraturpris. Lettere sensurerte versjoner av bøkene hennes var bestselgere i Sovjetunionen. Flere norske aviser har siden tildelingen kunnet fortelle at bøkene hennes har vært forbudt i Hviterussland siden Lukasjenko kom til makten i 1994. Etter en rettssak i begynnelsen av 90-tallet ble Aleksijevitsj dømt for ærekrenkelser for enkelte av passasjene i Kister av sink, og i 2000 valgte hun å forlate hjemlandet. Hun bodde og arbeidet i flere år som fribyforfatter i ulike byer i Europa, blant annet i Sverige. Men Sangadzhieva forteller at Aleksjevitsjs litteratur har en sentral posisjon i det hviterussiske samfunnet. «Bøkene hennes har aldri vært forbudt. De står på pensum på universitetene i Hviterussland. Nå vurderer hviterussiske myndigheter å innføre bøkene på skolen, og man kan kjøpe dem i butikken,» sier hun. «Men bøkene hennes ble sensurert, og har ikke blitt publisert i Hviterussland på 25 år. Hun blir heller ikke intervjuet i statlige medier, og hun er ikke en forfatter det offisielle Hviterussland uttrykker stolthet over. Lukasjenko gratulerte henne, men gjorde det på en måte som skulle demonstrere at det finnes ytringsfrihet i landet – noe det ikke gjør,» sier Sangadzhieva. «Det rettes mye oppmerksomhet mot landet i disse dager på grunn av valget den 11. oktober. Lukasjenko har i så måte brukt tildelingen av Nobelprisen for å fremme seg selv. Men det er likevel bra at han har gratulert henne,» sier Sangadzhieva.

«Aleksijevitsjs stil bearbeider sårene våre, uttrykker sannheten, og hjelper oss ut i lyset.»

I 2011 flyttet Aleksijevitsj tilbake til Minsk, hvor hun i dag bor i en anonym liten leilighet. Sangadzhieva tror ikke tildelingen av prisen vil endre situasjonen. «Jeg vil anta at Aleksijevitsj i verste fall blir behandlet slik som før, og som tidligere prisvinnere under Sovjetunionen – Boris Pasternak, Josif Brodskij og Alexander Solsjenitsyn – nemlig med likegyldighet. Men det kan også tenkes at myndighetene virkelig vil satse på at bøkene hennes nå kommer på pensum på skolen, muligens fremdeles i sensurerte versjoner. Jeg tror heller ikke Svetlana Aleksijevitsj selv bryr seg om hva myndighetene mener om henne,» avslutter Sangadzhieva.


carima@nytid.no

Gratis prøve
Kommentarer